Mąż ogólnie nie lubi kiedy mu coś chrupie gdy reszta się rozpływa w ustach więc myślałam, że będzie mu to przeszkadzało, ale ku mojemu zaskoczeniu w tym akurat deserze mu to pasowało ;)
Przepis podpatrzony tutaj, a poniżej znajdują się proporcje i składniki jakich ja użyłam.
Chrupiące Semifreddo
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki (double cream)
- 125 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 5-6 ciastek digestive w ciemnej czekoladzie
- 100 g mlecznej czekolady
- rozpuszczona czekolada do polania
Czekoladę i ciastka pokrój w kawałki.
Mascarpone, śmietanę, mleko i cukier puder zmiksuj na gładką masę.
Dodaj czekoladę i ciastka, wymieszaj.
Przełóż do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Zakryj górę folią. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Przed podaniem wstaw na 30 minut do lodówki. Przełóż na talerz zdejmij folię i polej czekoladą.
dodałam do ulubionych i zrobię w najbliższym czasie bo wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego ;)
OdpowiedzUsuńTwoje jedzonko wygląda tak pysznie, że zaglądam tu, żeby chociaż sobie popatrzeć :)
OdpowiedzUsuńWiele bym dała w tej chwili za kawałeczek...
OdpowiedzUsuń@Kasia_Slonce - Bardzo mi miło z tego powodu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
musi być obłędnie pyszne! a niby taki prosty przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszne:) Z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuńmi również ślina cieknie:)-takie desery to ja lubię.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na deser, ja osobiście uwielbiam jak coś mi chrupie gdy reszta deseru rozpływa się w ustach. Przepis pożyczam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy sa niesamowite ,ja bardzo czesto kozystm a moj maz jest zachwycony DZIEKUJEMY !!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychotka,.Dziękuje za przepisy,są świetne
OdpowiedzUsuńPrzepyszne musi być na pewno zrobię w najbliższym czasie , Tylko nie mam pojęcia gdzie takie ciasteczka można dostać...?
OdpowiedzUsuńZ tego co wiem to są dostępne w Polsce. Poszukaj w jakimś markecie, a na pewno znajdziesz ;)
UsuńPozdrawiam!
Hey;) twój blog jest meeega! robiłam domowy kopiec kreta oraz tiramisu ciasta sa bardzo pyszne!I właśnie teraz coś szukam fajnego na święta;)
UsuńBardzo się cieszę, że blog Ci się podoba i tym bardziej, że ciasta się udają ;)
UsuńPozdrawiam!
Wygląda przepysznie :) Właśnie mam zamiar to jutro przygotować tylko proszę Cię o informację czy ta śmietana kremówka (double cream) to po prostu 30% czy 36% do deserów :) bo innej nie mogę znaleźć :)
OdpowiedzUsuńŚmietana kremówka czyli 30%, ale ta deserowa też może być. Napisałam w nawiasie double cream dla siebie i innych mieszkających poza Polską ;) więc Ty po prostu nie zwracaj na to uwagi ;)
UsuńŻyczę smacznego i pozdrawiam!
Witam, chciałabym zapytać o wymiary tego deseru. Na ile porcji wystarczy tak na oko? :)
OdpowiedzUsuńWymiarów pojemnika, który jest tu na zdjęciu już nie pamiętam. Jednak ostatnio, kiedy przygotowywałam ten deser, użyłam keksówki silikonowej o wymiarach 23 x 9,5 cm. Ilość porcji zależy od ich wielkości, ale wydaje mi się, że będzie ich około 8.
UsuńPozdrawiam serdecznie !