czwartek, 29 września 2011

Chrupiące Semifreddo

Pyszny deser na zimno. Kremowy z kawałkami chrupiącej czekolady i ciastek. Bardzo prosty i szybki do zrobienia - jedyne ograniczenie to czas na zmrożenie.
Mąż ogólnie nie lubi kiedy mu coś chrupie gdy reszta się rozpływa w ustach więc myślałam, że będzie mu to przeszkadzało, ale ku mojemu zaskoczeniu w tym akurat deserze mu to pasowało ;)
Przepis podpatrzony tutaj, a poniżej znajdują się proporcje i składniki jakich ja użyłam.


Chrupiące Semifreddo

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki (double cream)
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 5-6 ciastek digestive w ciemnej czekoladzie
  • 100 g mlecznej czekolady
  • rozpuszczona czekolada do polania

Czekoladę i ciastka pokrój w kawałki.

Mascarpone, śmietanę, mleko i cukier puder zmiksuj na gładką masę.

Dodaj czekoladę i ciastka, wymieszaj.
Przełóż do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Zakryj górę folią. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Przed podaniem wstaw na 30 minut do lodówki. Przełóż na talerz zdejmij folię i polej czekoladą.


19 komentarzy:

  1. dodałam do ulubionych i zrobię w najbliższym czasie bo wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie życzę smacznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje jedzonko wygląda tak pysznie, że zaglądam tu, żeby chociaż sobie popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiele bym dała w tej chwili za kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  5. @Kasia_Slonce - Bardzo mi miło z tego powodu ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. musi być obłędnie pyszne! a niby taki prosty przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na pyszne:) Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  8. mi również ślina cieknie:)-takie desery to ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialny pomysł na deser, ja osobiście uwielbiam jak coś mi chrupie gdy reszta deseru rozpływa się w ustach. Przepis pożyczam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoje przepisy sa niesamowite ,ja bardzo czesto kozystm a moj maz jest zachwycony DZIEKUJEMY !!! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pychotka,.Dziękuje za przepisy,są świetne

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne musi być na pewno zrobię w najbliższym czasie , Tylko nie mam pojęcia gdzie takie ciasteczka można dostać...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co wiem to są dostępne w Polsce. Poszukaj w jakimś markecie, a na pewno znajdziesz ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Julita Piędziak28 marca 2013 17:55

      Hey;) twój blog jest meeega! robiłam domowy kopiec kreta oraz tiramisu ciasta sa bardzo pyszne!I właśnie teraz coś szukam fajnego na święta;)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że blog Ci się podoba i tym bardziej, że ciasta się udają ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  13. Wygląda przepysznie :) Właśnie mam zamiar to jutro przygotować tylko proszę Cię o informację czy ta śmietana kremówka (double cream) to po prostu 30% czy 36% do deserów :) bo innej nie mogę znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana kremówka czyli 30%, ale ta deserowa też może być. Napisałam w nawiasie double cream dla siebie i innych mieszkających poza Polską ;) więc Ty po prostu nie zwracaj na to uwagi ;)

      Życzę smacznego i pozdrawiam!

      Usuń
  14. Witam, chciałabym zapytać o wymiary tego deseru. Na ile porcji wystarczy tak na oko? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiarów pojemnika, który jest tu na zdjęciu już nie pamiętam. Jednak ostatnio, kiedy przygotowywałam ten deser, użyłam keksówki silikonowej o wymiarach 23 x 9,5 cm. Ilość porcji zależy od ich wielkości, ale wydaje mi się, że będzie ich około 8.

      Pozdrawiam serdecznie !

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)