Uwielbiam ten zapach, który rozchodzi się podczas pieczenia. Oczywiście muffinki zawdzięczają to cynamonowi. W smaku wyszły dobre, bo jak połączenie jabłek i cynamonu może nie smakować?
W oryginalnym przepisie trzeba dodać łyżkę mieszanki przypraw (w domyśle korzennych), które zastąpiłam cynamonem i imbirem, dodając jeszcze cukier z wanilią.
Muffinki z Jabłkami i Słonecznikiem
Składniki:
- 50 g masła
- 2 jabłka
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 jajko
- 150 ml kwaśnej śmietany (ja użyłam maślanki)
- 50 g pestek słonecznika
- 2 łyżki cukru demerara
Rozpuść masło. Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę.
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszaj cukier, cukier z wanilią, cynamon i imbir. Następnie dodaj jabłka.
Jajka, śmietanę (maślankę) i rozpuszczone masło wymieszaj w dzbanku przy pomocy widelca. Wlej do mąki i mieszaj przez kilka sekund. Składniki mają się tylko lekko połączyć.
Nakładaj do blaszki na muffiny wyłożonej papilotkami. Posyp słonecznikiem i cukrem demerara (ja o cukrze zapomniałam).
Piecz 15 - 20 minut w 190 stopniach (ja piekłam 25 minut).
Pozostaw do ostygnięcia na kratce.
jejku, dlaczego ja jeszcze nigdy nie robiłam mufinek?:)
OdpowiedzUsuńCzas najwyższy ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś te muffinki i wyszły przepyszne! :) bardzo lubię Twoje przepisy, bo oprócz tego że są ciekawe, to mi zawsze wychodzą :) Pozdrawiam :) Sylwia N.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały, i że inne przepisy też się sprawdzają ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam,
OdpowiedzUsuńZamierzam skorzystac z tego przepisu :) Mam pytanie ile babeczek wychodzi z tych proporcji? Musze zrobic do 25 babeczek wiec sie zastanawiam ;)
Pozdrawiam
Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek.
UsuńPozdrawiam!