Zapiekanka prosta w przygotowaniu, prawie bez wydatków, a mąż wielbiciel tuńczyka i makaronu, zadowolony -czegóż więcej chcieć? ;)
Norweska Zapiekanka
Składniki:
- 30g niesolonego masła
- 1/2 łyżeczki kminku (dałam mielony, bo nie lubię tego w nasionach)
- 30 g mąki
- 500 ml tłustego mleka (3,2%)
- 100g kremowego sera (u mnie Philadelphia)
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 posiekanej cebuli (u mnie czerwonej)
- puszka tuńczyka (130 g); odsączonego i rozdrobnionego
- 160 g makaronu macaroni lub innego drobnego makaronu
- 60 - 80 g bułki tartej (ja użyłam ok 30 g)
- 6 - 8 filecików anchois
Ugotuj makaron al dente.
W garnku rozpuść masło, dodaj do niego kminek i podgrzewaj przez 1-2 minuty. Połącz z mąką na gładką masę.
Mieszaj jeszcze przez 3-4 minuty po czym dodawaj partiami mleko dokładnie mieszając żeby nie powstały grudki. Po dodaniu całego mleka mieszaj do momentu aż sos zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i wmieszaj ser. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka.
Połącz z makaronem.
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp bułką tartą, a z filecików anchois ułóż krzyż z norweskiej flagi.
Zapiekaj przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
uwielbiam dania z tuńczykiem !!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten przepis podoba:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny przepis, jesli do tego jeszcze ekonomiczny, tym lepiej! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńDla ilu osób na obiad starczy to danie? :)