Przepis pochodzi z tej samej strony co tamte ciasteczka. Wprowadziłam jednak małe modyfikacje.
Chocolate Chocolate Chip Cookies - Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady
Składniki:
- 200 g czekolady mlecznej
- 220 g mąki; przesianej przez sitko
- 35 g kakao
- 1 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 226 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
- 110 g ciemnego brązowego cukru
- 100 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g groszków czekoladowych / kawałków czekolady
- 50 g groszków z białej czekolady / kawałków czekolady
- opcjonalnie: 100 g pokrojonych orzechów
W misce wymieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól.
200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Jeśli używasz czekolady, a nie groszków to pokrój ją na małe kawałeczki.
200 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Jeśli używasz czekolady, a nie groszków to pokrój ją na małe kawałeczki.
Utrzyj masło. Dodaj biały i brązowy cukier, ubijaj aż będzie puszyste (ok 2 minut).
Dodaj jajko, dobrze wmiksuj - to samo zrób z drugim jajkiem. Wlej czekoladę, a następnie ekstrakt z wanilii i miksuj do połączenia.
Dodaj partiami mieszankę z mąką. Na końcu wsyp kawałki czekolady i wymieszaj.
Układaj na blaszce w sporych odstępach. Zwilżoną ręką możesz trochę spłaszczyć każde ciastko, ale nie za dużo, bo i tak pod wpływem ciepła w czasie pieczenia zrobi się płaskie. Piecz w 175 stopniach przez 14-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na blaszce żeby trochę przestygły. Następnie przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
wypróbowałam i są megaprzegenialne! uwielbiam je! szkoda, że tyle czekolady i pewnie szły by w boczki jakby je często jeść, bo robiłabym je co weekend :) pyszniutkie!
OdpowiedzUsuń