Polecam, jest pyszny!
Przepis, który trochę zmieniłam znalazłam tutaj.
Rozrywkowy Cynamonowiec
Ciasto:
- 250 g + 94 g + 4 łyżki mąki
- 56 g cukru
- saszetka drożdży suchych (7g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 56 g niesolonego masła
- 80 ml mleka (pełnego)
- 60 ml wody
- 2 duże jajka w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
- 150g jasnego brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 40 g niesolonego masła
Jajka rozmąć i odstaw. W misce wymieszaj 250 g mąki, cukier, drożdże i sól.
W rondelku rozpuść masło w mleku. Zdejmij z ognia dodaj wodę. Odstaw do wystygnięcia.
Następnie dodaj wanilię i przelej miksturę do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj. Dodaj jajka. Mieszaj łyżką do czasu aż wszystko się połączy.
Wsyp 94 g mąki i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie klejące.
Umieść je w dużej wysmarowanej olejem misce. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godz lub do czasu aż podwoi objętość.
W czasie gdy ciasto wyrasta wymieszaj razem cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
Rozpuść masło (40 g).
Rozbij wyrośnięte ciasto i zagnieć z 4 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw jeszcze na 5 minut.
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na ok 30 x 51 cm. Pędzelkiem rozsmaruj masło na jego powierzchni i posyp cukrowo-cynamonową mieszanką.
Pokrój ciasto na 6 równych pasów.
Ułóż pasy jeden na drugim i pokrój na 6 równych części po raz kolejny - tak aby otrzymać kwadraty.
Umieść je w blaszce ustawiając wszystkie bokiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut aż wierzch ciasta będzie złoto-brązowy. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 20-30 minut.
Obkrój boki nożem, wyjmij z blaszki i rwij ze smakiem ;)
Ależ pyszne ciacho! Musiało zabójczo pachnieć w kuchni!:) Mmmm pyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Z pewnością go upiekę:)
OdpowiedzUsuńAle ładnie pokazane, krok po kroku ; ) Marzy mi się takie ciastko, wygląda tak miło, aż chce się uśmiechnąć : )
OdpowiedzUsuńjuż sama cynamonowa nazwa jest bardzo zachęcająca, a gdy się spojrzy na jego wygląd - to już ma sie wielką ochotę chocby najmniejszy kawałeczek skraśc.
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje!!
OdpowiedzUsuńteż go ostatnio robiłam i muszę przyznać, że uzależnia :)
OdpowiedzUsuńo rany!!! musi być pyszne!!!
OdpowiedzUsuńRobię go często..u mnie znika godzinę po wyjęciu z piekarnika:D
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda!!!!!Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńależ on musi pięknie pachnieć! od dawna juz mnie kusi, więc myślę, że więcej już się opierać nie będę i też go upiekę :)
OdpowiedzUsuńoj znowu go widzę, strasznie mnie kusi ten cynamonowy odrywaniec, świetnie u ciebie wygląda, a wyobrażam sobie jak musi pachnąć
OdpowiedzUsuńC U D O W N Y !!!!! Zapisuję. Fajnie pokazane jak go zrobić :-}
OdpowiedzUsuńModa przyszła... moda minęła na to ciacho, a ja nie upiekłam i zapomniałam o nim. Wielkie dzięki za przypomnienie, będziemy piec :)
OdpowiedzUsuńMnie jeszcze w "blogowym świecie" chyba nie było jak ta moda była, bo dopiero teraz natknęłam się na ten przepis. Bardzo się cieszę, że mimo iż moda przeminęła to udało mi się go upiec ;)
OdpowiedzUsuńModa czasem zatacza koło także tym, którzy jeszcze nie robili tego cynamonowca polecam spróbować ;)
Pozdrawiam!!! ;)
luuu ale pysznie wyglada,jutro zrobie :) mozna dac margaryne zamiast masla?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak - w tym przypadku jest to chyba bez różnicy ;) Życzę smacznego ;)
OdpowiedzUsuńMm, prezentuje się naprawdę smakowicie. :) Cynamon kojarzy mi się z niczym innym, jak właśnie z jesienią...
OdpowiedzUsuńWszystkie wypieki chlebowe z cynamonem to strzał w dziesiątkę - dziwię się, że przy swojej miłości do cynamonu jeszcze nie zdążyłam upiec tego chlebka. Tak rozrywkowego ;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńZaniemówiłam.Fenomenalne
OdpowiedzUsuńZrobiłam:) Moje nie wygląda tak pięknie, ale smakowało wybornie:)
OdpowiedzUsuń@Aciri bardzo sie ciesze, ze smakowalo. Tez bym go sobie teraz zjadla, ale poki co to co innego rosnie w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, dobre było. Ale nie moja zasługa. Syn się skusił.Zaskoczył mnie kulinarnie.
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam to cudeńko... wyszedł wspaniały jak na załączonym przez Nikol obrazku i smakował znakomicie:)co prawda nie miałam ciemnego cukru, ale z białym również był kolorowy i bardzo smaczny. Polecam wypróbujcie warto.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i również polecam innym do wypróbowania ;)
UsuńPozdrawiam!
wygląda bosko!!!!
OdpowiedzUsuńJuz mi slinka leci, tylko na widok, a do tego moge sobie wyobrazic jego zapach, biore sie do roboty!!1Dziekuje mile za wspaniale przepisy:-))
OdpowiedzUsuńO tak zapach jaki roznosi się podczas pieczenia - niezastąpiony. Życzę smacznego ;)
UsuńPozdrawiam!
Jak to pachnie!!! Obłędnie!!! Za parę minut wyciągam z piekarnika, mam nadzieję, że smakuje równie nieziemsko...
OdpowiedzUsuńPalce lizać!
OdpowiedzUsuńJa już 4 raz piekłam to cudowne ciacho jest przepyszne nie można się od niego oderwać
OdpowiedzUsuńPOLECAM wszystkim
Nie dziwię się, że już 4 razy piekłaś, bo naprawdę jest pyszny ;)
UsuńPozdrawiam i sama też muszę go upiec, bo już dawno nie jadłam ;)
Arcydzieło! Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich przepisów. Myślę, że podpatrzę niejeden z nich. Pozdrawiam serdecznie. Renia
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło ;) Mam nadzieję, że każdy przepis, z którego skorzystasz, poskutkuje smacznym efektem końcowym ;)
UsuńPozdrawiam Serdecznie!
Dzisiaj piekę po raz drugi. Pyyyyyyyyyyyyyychota.
OdpowiedzUsuńPyszny, a przy tym wygląda fantastycznie - zachwycił wszystkich :)
OdpowiedzUsuńWitam ciasto wygląda pysznie mam pytanie o blaszkę chodzi mi o wymiary
OdpowiedzUsuńWymiary to około 21x10 cm.
UsuńPozdrawiam!
Dziś upieklam to ciasto. Jest super. Najchetniej zjadłabym go na raz> gorąco polecam>
OdpowiedzUsuńUpiekłam od razu podwójną porcję, jest pyszny ale syty. Najgorsze jest oczekiwanie aż zupełnie wystygnie.
OdpowiedzUsuńCiasto fenomenalne :) właśnie jestem podczas jego robienia. Miałam ogromny problem z przeniesieniem pasków jeden na drugi, stwierdziłam, że jednak się rozpadną i przekładałam po jednym kwadraciku. a zajęło mi to sporo czasu. Czy jest jakiś sposób na sprawne ich przekładanie?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Rossi88
Upiekłam niedawno. Zdjęcia bardzo się przydały, bo jestem początkującym cukiernikiem :) Ślicznie wyrosło, wyglądało jak na zdjęciach... ale wyszło bardzo tłuste (czy tak powinno być?) i bardzo, bardzo słodkie. Zwykle pochłaniam na raz po kilka kawałków ciasta, ale tutaj już po jednym byłam całkowicie nasycona. A musiałam zjeść prawie całe sama ;) Na pewno powtórzę, bo już sam jego widok cieszy zmysły, ale raczej ograniczę ilość cukru i masła.
OdpowiedzUsuńJaka wielkość blaszki?
OdpowiedzUsuń