sobota, 10 grudnia 2011

Marysieńka

Ciasto te zrobiłam na urodziny... swoje urodziny, dla siebie ;) Planowałam zrobić inne, ale na dzień przed planowanym wypiekiem trafiłam na ten przepis i postanowiłam zmienić plany. I nie żałuję, a Mąż pytał czy zrobię je jeszcze na święta ;)
Ciasto pochodzi z książki "103 Ciasta Siostry Anastazji"


Marysieńka


Placek I:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru (dałam 195 g)
  • 2 pełne łyżki sypkiego kakao
  • 5 pełnych łyżek mąki pszennej (80 g)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Placek II:
  • 250 g włoskich orzechów
  • 5 białek
  • 20 dag cukru
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • 1/2 l mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru (dałam 100 g)
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • Polewa do ciasta (najlepiej domowa)

Placek I
Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier, dobrze wymieszaj.

Dodaj po jednym żółtku. Połącz z mąką.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrój placek na dwie części.



Placek II
Orzechy pokrój. Białka ubij z cukrem. 

Dodaj pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.



Krem:
Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem waniliowym.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.

Mieszankę wlej do gotującego się mleka i ugotuj z niej budyń.

Utrzyj masło i cały czas miksując dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu.


Przełożenie placka:
Placek I (pierwsza cześć) - Krem - Placek II - Krem - Placek I (druga cześć) - Polewa


35 komentarzy:

  1. znam lubię i też piekę wg tego samego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygląda, mam gdzieś w pamięci przepis na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) muszę zrobić, super te fotki 'krok po kroku'

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smakowicie wygląda to ciasto:).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie ;) Musi to być taki niepozorny poprawiacz humoru :)

    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawa nazwa. Boskie ciacho! :)
    Życzę wszystkiego najlepszego. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki temu plackowi ten tort jakby teraz stał u mnie w domu to w ciągu minuty by go pochłonęli tak lubią orzechy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastycznie wygląda! Bardzo do mnie przemawia!:)
    I wszystkiego naj!!
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta.Było pyszne i smakowało całej rodzinie,rewelacyjne a przy tym proste w wykonaniu.Dziś zrobię na sylwestra pozdrawiam wszystkich i szczęśliwego NOWEGO ROKU

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciesze sie, ze smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest jedno z najlepszych ciast-polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super wygląda i z pewnością go wypróbuję...pozdrawiam serdecznie:-))))

    OdpowiedzUsuń
  14. rewelacja, wygląda i smakuje bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  15. świetne ciasto, a jak zrobiłaś polewe bo jednak wykończenie w postaci polewy jest bardzo wazne ?:)

    OdpowiedzUsuń
  16. 15 Lipca są męża Imieniny a on jest taki łasuch na ciasto więc na pewno upiekę Marysieńkę .Podany przepis tak wspaniale krok po kroku daje możliwość dobrego wykonania.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto wyszło przepyszne! ciasto orzechowo miodowe jest rewelacyjne i do tego ta masa z żółtek:)

    OdpowiedzUsuń
  18. u mnie wszyscy uwielbiają to ciasto. Twoje wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super ciasto coś takiego właśnie szukałam.W sobotę na urodziny będzie jak znalazł.
    Upiekę a potem napiszę czy mi wyszło >
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie Wszystkiego Najlepszego! ;)
      Trzymam kciuki, żeby się udało ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  20. Pyszności ,niebo w gębie.Dzięki za wspaniały przepis wczoraj je upiekłam , dziasiaj już skosztowałam jest BOSKIE .W sobotę na urodzinki będzie jak znalazł.
    Dziękuję za wspaniały przepis tak samo wygląda jak Twoje i zapewne tez tak smakuje.
    Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się udało, i że smakuje ;) Gościom też na pewno będzie smakować ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Witam, czy możesz podac przepis na jakas dobra domowa polewe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tego ciasta używam polewy siostry Anastazji, która dzięki żelatynie nie kruszy się ani nie rozmazuje:

      130 g masła / margaryny
      5 łyżek cukru pudru
      3 łyżki kakao
      2 łyżki wody
      1 łyżka żelatyny
      5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany

      Żelatynę namocz w wodzie. Masło, cukier, kakao i żelatynę podgrzej w rondelku na małym ogniu. Wszystko powinno się połączyć - nie doprowadzamy do zagotowania. Odstaw do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodawaj po łyżce śmietany, dokładnie wymieszaj i gotowe.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. dziękuję za przepis na polewę.
      Mam pytanie czy w przepisie miarka na łyżki to są łyżki czubate czy płaskie konkretnie cukier,kakao,żelatyna,śmietana ?
      Dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
    3. Chodzi o płaskie łyżki ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  22. hej!
    czy do kremu dałaś masło czy margarynę? w składnikach jest masło a w opisie margaryna ;]
    Pozdrawiam,
    Sabina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam masła ;) Dziękuję za uwagę-już zmieniam w przepisie ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  23. Wyszło bardzo dobre :) nie jest tak idealne wizualnie jak Twoje ale smakuje super :)
    Pozdrawiam!
    Sabina

    OdpowiedzUsuń
  24. Dzień dobry

    Nikol dzięki za wspaniały przepis u mnie wszyscy uwielbiają to ciasto.
    Moje wnuczki zażyczyły sobie ten wspaniały jak to określiły ,,Torcik''
    na zakończenie roku szkolnego tz. na piątek,oczywiście wnusie będą piekły ze mną już jutro,
    Oliwia 9 lat i Jagoda 11 lat już się nie mogą doczekać.
    Pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  25. Na jak dużą blachę jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
  26. Jajka rozmiar L czy M ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. I jaki rozmiar blaszki prostakotna?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)