Ciasto pochodzi z książki "103 Ciasta Siostry Anastazji"
Marysieńka
Placek I:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru (dałam 195 g)
- 2 pełne łyżki sypkiego kakao
- 5 pełnych łyżek mąki pszennej (80 g)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Placek II:
- 250 g włoskich orzechów
- 5 białek
- 20 dag cukru
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- 5 żółtek
- 200 g cukru (dałam 100 g)
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
Dodatkowo:
- Polewa do ciasta (najlepiej domowa)
Placek I
Mąkę przesiej do miski. Wymieszaj z kakaem i proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę (ze szczyptą soli). Dodaj cukier, dobrze wymieszaj.
Dodaj po jednym żółtku. Połącz z mąką.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Po upieczeniu przekrój placek na dwie części.
Placek II
Orzechy pokrój. Białka ubij z cukrem.
Dodaj pokrojone orzechy z resztą składników i wymieszaj. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut.
Krem:
Odlej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj z cukrem waniliowym.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka.
Mieszankę wlej do gotującego się mleka i ugotuj z niej budyń.
Utrzyj masło i cały czas miksując dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu.
Przełożenie placka:
Placek I (pierwsza cześć) - Krem - Placek II - Krem - Placek I (druga cześć) - Polewa
znam lubię i też piekę wg tego samego przepisu!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygląda, mam gdzieś w pamięci przepis na to ciasto :)
OdpowiedzUsuńmmm ale pyszność.
OdpowiedzUsuńSuper:) muszę zrobić, super te fotki 'krok po kroku'
OdpowiedzUsuńbardzo smakowicie wygląda to ciasto:).
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;) Musi to być taki niepozorny poprawiacz humoru :)
OdpowiedzUsuńwww.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Ciekawa nazwa. Boskie ciacho! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę wszystkiego najlepszego. :)
Dzięki temu plackowi ten tort jakby teraz stał u mnie w domu to w ciągu minuty by go pochłonęli tak lubią orzechy:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego z okazji urodzin;)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda! Bardzo do mnie przemawia!:)
OdpowiedzUsuńI wszystkiego naj!!
Pozdrawiam serdecznie:)
APETYCZNE CIACHO;))
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta.Było pyszne i smakowało całej rodzinie,rewelacyjne a przy tym proste w wykonaniu.Dziś zrobię na sylwestra pozdrawiam wszystkich i szczęśliwego NOWEGO ROKU
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze smakowalo :)
OdpowiedzUsuńTo jest jedno z najlepszych ciast-polecam!!!
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i z pewnością go wypróbuję...pozdrawiam serdecznie:-))))
OdpowiedzUsuńrewelacja, wygląda i smakuje bosko:)
OdpowiedzUsuńświetne ciasto, a jak zrobiłaś polewe bo jednak wykończenie w postaci polewy jest bardzo wazne ?:)
OdpowiedzUsuń15 Lipca są męża Imieniny a on jest taki łasuch na ciasto więc na pewno upiekę Marysieńkę .Podany przepis tak wspaniale krok po kroku daje możliwość dobrego wykonania.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne! ciasto orzechowo miodowe jest rewelacyjne i do tego ta masa z żółtek:)
OdpowiedzUsuńu mnie wszyscy uwielbiają to ciasto. Twoje wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto coś takiego właśnie szukałam.W sobotę na urodziny będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńUpiekę a potem napiszę czy mi wyszło >
Dziękuję za przepis i pozdrawiam
W takim razie Wszystkiego Najlepszego! ;)
UsuńTrzymam kciuki, żeby się udało ;)
Pozdrawiam!
Pyszności ,niebo w gębie.Dzięki za wspaniały przepis wczoraj je upiekłam , dziasiaj już skosztowałam jest BOSKIE .W sobotę na urodzinki będzie jak znalazł.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis tak samo wygląda jak Twoje i zapewne tez tak smakuje.
Pozdrawiam serdecznie .
Cieszę się, że się udało, i że smakuje ;) Gościom też na pewno będzie smakować ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam, czy możesz podac przepis na jakas dobra domowa polewe?
OdpowiedzUsuńJa do tego ciasta używam polewy siostry Anastazji, która dzięki żelatynie nie kruszy się ani nie rozmazuje:
Usuń130 g masła / margaryny
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka żelatyny
5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
Żelatynę namocz w wodzie. Masło, cukier, kakao i żelatynę podgrzej w rondelku na małym ogniu. Wszystko powinno się połączyć - nie doprowadzamy do zagotowania. Odstaw do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodawaj po łyżce śmietany, dokładnie wymieszaj i gotowe.
Pozdrawiam!
dziękuję za przepis na polewę.
UsuńMam pytanie czy w przepisie miarka na łyżki to są łyżki czubate czy płaskie konkretnie cukier,kakao,żelatyna,śmietana ?
Dziękuję i pozdrawiam
Chodzi o płaskie łyżki ;)
UsuńPozdrawiam!
hej!
OdpowiedzUsuńczy do kremu dałaś masło czy margarynę? w składnikach jest masło a w opisie margaryna ;]
Pozdrawiam,
Sabina
Użyłam masła ;) Dziękuję za uwagę-już zmieniam w przepisie ;)
UsuńPozdrawiam!
Wyszło bardzo dobre :) nie jest tak idealne wizualnie jak Twoje ale smakuje super :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Sabina
Dzień dobry
OdpowiedzUsuńNikol dzięki za wspaniały przepis u mnie wszyscy uwielbiają to ciasto.
Moje wnuczki zażyczyły sobie ten wspaniały jak to określiły ,,Torcik''
na zakończenie roku szkolnego tz. na piątek,oczywiście wnusie będą piekły ze mną już jutro,
Oliwia 9 lat i Jagoda 11 lat już się nie mogą doczekać.
Pozdrawiamy serdecznie
Na jak dużą blachę jest to ciasto?
OdpowiedzUsuńJajka rozmiar L czy M ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńI jaki rozmiar blaszki prostakotna?
OdpowiedzUsuń