Najlepsze są pierwszego dnia, ale nawet trzeciego są jeszcze miękkie i smaczne.
Dołączają do listy moich ulubionych wypieków ;)
Muffinkowe Pączki z Posypką Cukrową
Składniki:
ciasto
- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- 195 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 175 ml mleka
- 55 ml oleju
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
posypka
- 150 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki masła
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. W drugim naczyniu wymieszaj mleko z olejem i ekstraktem waniliowym.
Jajko utrzyj z cukrem na gładką masę.
Dodaj połowę mąki, następnie połowę płynu, potem resztę mąki i na koniec płyn. Za każdym razem dobrze miksując.
Blaszkę na muffiny wysmaruj olejem i napełnij do 3/4 wysokości (u mnie wyszło 10 muffinów). Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut (piekłam 25 min).
Po upieczeniu muffiny ostrożnie wyjmij z blaszki i ułóż na kratce żeby przestygły.
Masło rozpuść. W misce wymieszaj cukier z cynamonem. Jeszcze ciepłe muffiny smaruj rozpuszczonym masłem i obtaczaj w cukrze. Odłóż z powrotem na kratkę do wystudzenia.
źródło: Sugar donut muffins
fajne do pogryzania w ciągu dnia.
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do tych muffinek już od dawna. Musze je w końcu zrobić, bo zazdroszczę patrząc na te zdjęcia;)
OdpowiedzUsuńpojadlabym sobie takich smakolykow:)
OdpowiedzUsuńMalutkie a jakie urocze
OdpowiedzUsuńŚwietne!! Muszę zrobić :) Zapisuję.
OdpowiedzUsuńSuper:) A myślałaś o jakimś nadzieniu, np. po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można w nie "wstrzyknąć" jakąś marmoladę czy na co tam się ma ochotę, ale naprawdę te muffinki są pyszne nawet bez nadzienia - przynajmniej dla mnie, wielbicielki cynamonu ;)
Usuń