Kolejne sernikobrownie. Tym razem bardzo kremowe, wręcz rozpływające się w ustach. Oczywiście jak to brownie, mocno czekoladowe.
Mój mąż, który zazwyczaj wszystkie kupne słodycze połyka wielkimi kęsami, tym ciastem potrafi delektować się dobre pół godziny, powtarzając ciągle "jakie to pyszne" ;)
Kremowe Sernikobrownie
warstwa brownie
- 115 g niesolonego masła; pokrojonego w kawałki
- 115 g gorzkiej czekolady; połamanej w kawałki
- 250 g cukru (dałam 20)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 65 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
warstwa serowa
- 230 g kremowego białego sera (np philadelphia)
- 65 g cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu zdejmij znad pary, wmieszaj cukier i ekstrakt waniliowy.
Następnie pojedynczo dodawaj jajka, po każdym dobrze mieszając łyżką. Wsyp mąkę i sól, mieszaj aż wszystko dobrze się połączy, a masa będzie gładka i lśniąca.
Odłóż ok pół szklanki ciasta na później, a resztę przełóż do kwadratowej blaszki (23 x 23 cm) wyłożonej folią aluminiową. Wyrównaj powierzchnię.
W drugiej misce, utrzyj ser do gładkiej konsystencji. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt i zmiksuj.
Przełóż do blaszki na czekoladowe ciasto. Odłożonym wcześniej ciastem polej wierzch.
Piecz w 160 stopniach ok 25 minut lub do czasu aż brzegi ciasta zaczną robić się brązowe (ja piekłam 30 minut).
Odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 2 godziny , żeby ciasto stwardniało i było łatwiejsze do krojenia. Pokrój w kwadraty.
Przechowuj w lodówce.
źródło: Cream Cheese Brownies
Piękne wyszło! Wygląda bardzo smakowicie! :D Czekolada, twaróg... poproszę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak jak smakuje, czyli rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńprosze o podanie ile to maki 65g tz 6,5dkga to rowna sie1/3 szkl dobrze rozumie,ozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jak Pani pisze 65 g mąki to 6,5 dag czyli około 1/3 szklanki. W moich przepisach szklanka mąki pszennej ma 170 g - czyli 1/3 szklanki to będzie 56 g, więc sama dodałabym jeszcze łyżkę mąki.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ciasto zrobiłam i wyszło przepysznie;-)Robi się je szybko i prosto. Zamiast serka Philadelphia, którego w mojej miejscowości nie mogłam dostać kupiłam serek śmietankowy o smaku waniliowym we wiaderku w Polo Markecie.Wyszło bardzo dobre;-) Polecam
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo proste do zrobienia a poza tym jest przepysznie kremowo-czekoladowe;-) Zamiast serka Philadelphia którego w mojej miejscowości nie mogłam dostać użyłam serka kremowego waniliowego we wiaderku(takie do serników, naleśników itp.) który kupiłam w Polo Markecie.Wyszło rewelacyjnie.Polecam każdemu;-)
OdpowiedzUsuńmam wątpliwości co do ilości mąki napewno 65 gram??
OdpowiedzUsuńTak, 65 g mąki. Z większą ilością mąki ciasto nie wyszłoby kremowe.
UsuńPozdrawiam!
Wygląda przepysznie. Chyba sobie zrobię na urodziny :D
OdpowiedzUsuń