Tarta jest dość słodka więc jeden kawałek zdecydowanie zaspokaja ochotę na słodycze i na marcepan oczywiście też ;)
Tarta Marcepanowa z Wiśniami i Konfiturą Morelową
Składniki na kruchy spód:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła zimnego
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie marcepanowe:
- 175 g masy marcepanowej (najlepiej złotej - chociaż chodzi tu tylko o wygląd, bo nie różni się ona smakiem)
- 85 g masła, w temperaturze pokojowej
- 50 g cukru pudru
- 2 jajka
- 25 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 200 g wiśni bez pestek (mogą być rozmrożone, z kompotu, z nalewki); dobrze odsączonych
- pół szklanki konfitury morelowej (albo pomarańczowej)
Ze składników na kruchy spód szybko zagnieć ciasto (możesz użyć do tego malaksera). Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Formę do tart o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem, a następnie wylep ją ciastem wyjętym z lodówki.
Na cieście ułóż papier do pieczenia, a na nim coś do obciążenia np fasolę albo ryż. Tak przygotowany spód piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i zapiekaj jeszcze ok 7-9 minut do lekkiego zbrązowienia spodu. Po upieczeniu posmaruj połową konfitury.
W czasie gdy spód się piecze, masę marcepanową i masło zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj cukier, jajka i mąkę. Zmiksuj do połączenia. Wylej na upieczony spód (posmarowany wcześniej połową konfitury).
Piecz dalej w 190 stopniach przez ok 25-30 minut ( ja wyjęłam po 23 i tarta była już dobrze podpieczona - jak widać).
Po wyjęciu posmaruj tartę resztą konfitury. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńprzepis ściagniety z www.mojewypieki.pl
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimie! Jeśli przeczytałbyś wstęp, to zauważyłbyś, że jest tam podany link do Moich Wypieków...
UsuńPozdrawiam!