Przepis jest bardzo prosty i pracy przy nim też niewiele.
Dzięki polewaniu piwem, skórka kurczaka wychodzi chrupiąca, a mięsko jest delikatne i soczyste. Przepis na pewno warty wypróbowania.
Kurczak Pieczony na Butelce Piwa
Składniki:
- 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie prymat)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- około 1 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
- kurczak (u mnie 1,5 kg)
- butelka ciemnego piwa (np. guinness)
Przyprawy wymieszaj w miseczce.
Kurczaka umyj, osusz, wytnij szyję i kuperek, a następnie natrzyj go mieszanką przypraw (z wierchu i od środka). Włóż do naczynia przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.
Butelkę z piwem wyparz i usuń z niej nalepki. Odlej pół szklanki piwa i odstaw.
Kurczaka nadziej na butelkę i wstaw do naczynia żaroodpornego (ja od razu piekłam też warzywa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny (większego kurczaka piecz dłużej). W trakcie pieczenia co 20 minut polewaj kurczaka odlanym wcześniej piwem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Pięknie się prezentuje. ;)
OdpowiedzUsuńto ci dopiero cudo :) jaką rolę ma spełniać ta butelka? oprócz ozdobnej..kurczak się lepiej piecze? :)
OdpowiedzUsuń:) W butelce jest piwo, które paruje i dzięki temu mięsko jest soczyste - to główna rola jaką tam spełnia ;)
UsuńNikola trochę źle jest to pokazane. Ta butelka ma się "kończyć" w środku kurczaka. Wtedy do butelki można wlać piwo, wino lub inny aromat. I w tym przypadku jest sens zastosowania butelki. Ja prawie zawsze stosuję ten system z winem z dodatkiem imbiru i rozmarynu. Kurak jest wilgotny i soczysty a z wierzchu skórka jest jak pancerz: chrupiąca i przypieczona
UsuńDziękuję za komentarz. Ja pokazałam to tak jak robiła swego czasu moja mama i jej znajomi. Aż z ciekawości zerknęłam na googla, żeby zobaczyć jak robią to inni, i też zawsze butelka wystaje.
UsuńMożliwe, że są po prostu 2 sposoby na takiego kurczaka. Oba zapewne dobre skoro kurczak wychodzi soczysty z chrupiącą skórką.
W przyszłości spróbuję zrobić tak jak Ty z winem i butelką w środku ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Butelka musi wystawać z kurczaka, bo piwo ma oblewać go po zewnetrznej stronie. Powinno byc tak, że piwo wylewa sie delikatnie podczas pieczenia z butelki i wtedy naturalnie polewa kurczaka - wtedy nie trzeba juz ingerować i dodatkowo go podlewać a efekt jest idealny!
UsuńMożna dodać, że należy to piwko nieco pobudzić do wylania. Ja przy każdym polewaniu, mniej więcej co 20-25 min., wsypuję do butelki pół łyżeczki soli. Uwaga na gejzer !
UsuńTEZ TAK PIEKE ALE Z JASNYM PIWEM :):)POZDRAWIAM CIEPLUSI,SONIA
OdpowiedzUsuńJa natomiast piekę inaczej , butelkę napełniam wodą z małą łyżeczką soli / wody tylko połowę butelki/ smacznego !
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś spróbuję z tą solą.
UsuńPozdrawiam Serdecznie!
Ja piekę podobnie kurczaka, tylko używam jasnego piwa. i fakt, jest przepyszny :)
OdpowiedzUsuńupiekłam go jest super,ale bez piwa na samej butelce z wodą, bo piwo mąż wypił.
OdpowiedzUsuńha ha dobrze wiedzieć na przyszłość ;)
Usuńsuper kurczak
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńRobiłam go wczoraj,rewelacja :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglad,własnie w Lidlu jest promocja na kurczaki wiec zrobię takiego na butelce bo jeszcze tak nie piekłam.
OdpowiedzUsuńSmacznego! ;)
UsuńA ta butelka nie pęknie lub coś w tym rodzaju? Bo kurczak kusi :)
OdpowiedzUsuńBez obawy - nie pęknie ;) Życzę smacznego ;)
Usuńdzieki za przepis jedna moja butelka strzeliła:(
UsuńPrzykro mi :((( Możliwe, że była lekko uszkodzona - tak samo jak czasem bywa ze szklanką, niby jest cała, a po wlaniu wrzątku pęka. Mam nadzieję, że tylko lekko pękła i kurczak mimo wszystko był zjadliwy i nie wylądował w koszu.
UsuńRada dla innych (i dla mnie) na przyszłość, to bardzo dokładne obejrzenie butelki, chociaż niektórych minimalnych pęknięć nie da się zauważyć. Jedno jest pewne - nie uszkodzona butelka nie powinna pęknąć.
Pozdrawiam serdecznie!
Wspanialy przepis na kurczaka napewno pieknie chrupiaco i caly jednakowo sie upiecze ,juz kiedys slyszalam o pieczeniu na butelce ,ale tym razem musze sprobowac na niedzielny obiad.Dziekuje za przepis i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego niedzielnego obiadu ;)
UsuńPozdrawiam!
ja pieke swego kurczka na puszce z piwem i robie to na grilu. Pozdrawiam, smacznego
UsuńSuper. Musze wyprobowac przepis :-):-)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze 3 kurczaki zamrożone i coś czuje, ze jeden z nich wyląduje na butelce. Fajny przepis. :)
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobry pomysł na wykorzystanie jednego z nich ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Super przepis:) sprawdzilam i moge jak najbardziej polecic :)) pozdrawiam. Magda
OdpowiedzUsuńCieszę się, że jesteś zadowolona ;)
UsuńPozdrawiam!
wspanialy przepis slyszalam ze bardzo dobry ale musze sama wyprobowac na swieta
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj ;) Na Święta nadaje się idealnie.
UsuńPozdrawiam!
Nikol, ja dziś robiłam tego kurczaka i wyszedł bardzo smaczny i soczysty ale dlaczego piwo z butelki mi wcale nie wyparowało?? tyle ile było na początku, tyle mi zostało w butelce... nie wiem co było nie tak, bo piekłąm go tak, jak było w przepisie 2 godz. na 180 stopni... Sylwia N.
OdpowiedzUsuńBo ono nie ma wyparować, tylko tam być i lekko nawilżać powietrze w piekarniku. Trochę na pewno wyparowało, bo niemożliwe, żeby było w takim cieple i ani kropli nie ubyło.
UsuńNajważniejsze jednak, że kurczak wyszedł taki jak trzeba, prawda ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Ahaaa :)) a ja myślałam ze ma wyparowac ;) kurczak rewelacja! Dziękuję ;) Sylwia N.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńGdy piwo nie wypłynie z butelki trzeba dodać tam szczyptę soli:) Wtedy spienia sie i wypływa, dzięki temu skórka jest chrupiąca:) Pozdrawiam. Przepis super.
OdpowiedzUsuńSpróbuję następnym razem ;)
UsuńJednak skórka i tak wychodzi chrupiąca, bo tak jak jest napisane w przepisie, polewa się kurczaka odlanym wcześniej piwem.
Pozdrawiam serdecznie!
Właśnie skończyliśmy zajadać.;)
OdpowiedzUsuńwyszło pysznie, super przepis, wszystkim smakowało! :D
Robiłam na Sylwestra,rewelacja,kurczak po prostu palce lizać,a oprócz ziemniaków i marchewki dodałam warzywa na patelnie mrożone i świetne wyszły.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa tez robilam tego kurczaka ale moge wam sprzedac patent na wyplyniencie piwa z butelki dodaje sie do srodka piwa gozdziki wtedy piwo zaczyna sie pienic jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńwitaj:) Skorzystałam z przepisu zrobiłam kurczaka - wyszedł bardzo smaczny. Wybrałam miodowe piwo, które prawie w całości pozostawiłam w butelce na którą nadziałam kurczaka. Jednam mam pytanie czemu to służy ponieważ prawie całe piwo pozostało w butelce?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
:)
OdpowiedzUsuń