Trzeba je piec kilkanaście dni przed Świętami, a nawet wcześniej, ponieważ potrzebują czasu na to żeby zmiękły. Po upieczeniu są miękkie (wtedy zawsze pochłaniam kilka), potem twardnieją, więc trzeba schować je do szczelnego pojemnika i dać im czas (przyznam, że podjadamy z mężem nawet takie twarde :)). Można je ozdobić lukrem, chociaż nie trzeba. Jednak, żeby Święta były bardziej kolorowe, jest to jak najbardziej wskazane. Takie kolorowe są świetnym prezentem dla najbliższych.
Jak długo mogą leżakować po upieczeniu? Bardzo długo. Rok temu ostatniego świątecznego pierniczka zjadłam chyba jakieś 2, a może nawet 3 miesiące po Świętach ;) Oczywiście takie lukrowane lepiej zjeść wcześniej.
Nigdy nie miałam talentu plastycznego, więc Wasze pierniczki mogą wyglądać o wiele lepiej ;)
Pierniczki Świąteczne
Składniki:
- 250 g cukru pudru
- 250 g miodu
- 80 g masła
- 3 jajka
- 650 - 800 g mąki
- 1 łyżka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki Mixed Spice (to angielska mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego)
- 1/2 łyżeczki Allspice (mielonego ziela angielskiego)
- *wszystkie przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika
- dodatkowo: Lukier do Zdobienia
Do miski wsyp cukier puder, dodaj miód, masło i jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą), nie podgrzewaj jednak zbyt mocno ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.
W drugiej misce wymieszaj 650 g mąki, sodę, kakao i wszystkie przyprawy. Następnie wlej ciepłą mieszankę miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde (u mnie było to dodatkowe 150 g).
Gotowe ciasto owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na ok 24 godziny (nie dłużej).
Następnego dnia odcinaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość 2-3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką). Foremką wykrawaj ciasteczka.
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 – 180°C przez 10-12 minut (temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika).
Następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz jeszcze 2 minuty.
Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.
Gotowe ciasteczka możesz przyozdobić tym Lukrem do Zdobienia
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Przepis na piernikowe ciasto
Ale cudne są :)
OdpowiedzUsuńpiękne, piękne!
OdpowiedzUsuńśliczne! a jeśli mogę spytać, gdzie można dostać takie piękne celofanowe woreczki w śnieżynki? :)
OdpowiedzUsuńJa kupowałam je rok temu na Angielskim eBay'u :)
UsuńCudne piernikowe ludki, a woreczki też urocze:)
OdpowiedzUsuńMnie się najbardziej podoba ten w zielonej pidżamce i czapeczce w kolorowe groszki. Boski.
OdpowiedzUsuńCzy można wiedzieć na ile blach starczy mniej wiecej to ciasto prosze o szybka odpowiedz jesli mozna :) są cudne
OdpowiedzUsuńHmm... to zależy jaka blacha ;) Ale jeśli to pomoże, to mi wyszło około 60 pierniczków :)
UsuńPozdrawiam Serdecznie!
świetne :)
OdpowiedzUsuńczy można wiedzieć ile dni potrzebuja aby zmiękły i czy wystarczy tydzień ? przepiekne sa ale nie chce aby na swieta byly twarde :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTydzień to chyba będzie zbyt krótko. Jedyne co można jeszcze zrobić to piec je najkrócej jak się da. Im dłużej się piecze tym dłużej miękną.
UsuńPozdrawiam!
Czy można się spytać czy jak się doda przyprawe do piernika to trzeba dodawać jeszcze cynamon? Byłabym wdzieczna za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba. Tak jak napisałam w przepisie - wszystkie te przyprawy można zastąpić przyprawą do piernika. Chyba, że ktoś bardzo lubi cynamon to nie zaszkodzi dodać jeszcze troszkę ;)
UsuńPozdrawiam!
czy są bardzo słodkie ?? z dodaniem do lukru barwnika + jakiejkolwiek posypki?
OdpowiedzUsuńSame pierniczki nie są zbyt słodkie. Z lukrem (który jest praktycznie z samego cukru), robią się dosyć słodkie, jednak nie na tyle, żeby były niejadalne. Barwnik nie nadaje słodyczy, natomiast posypki zazwyczaj robione są z cukru, więc z nimi ciasteczka są trochę słodsze.
UsuńMam nadzieję, że pomogłam ;)
Pozdrawiam!
Słodziaki. Z wielką chęcią bym sobie zjadła jednego :)
OdpowiedzUsuńA prosze mi powiedziec jak Pani nakładala lukier? Za pomocą rękawa czy ma Pani inny sposób?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Lukier na brzegi ciasteczek nakładam rękawem (rożek odcinam tylko odrobinę, żeby dziurka była mała). Natomiast wypełniam lukrem lekko rozcieńczonym wodą, za pomocą malutkiego pędzelka. Do robienia kropek używałam wykałaczki.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Proszę mi powiezieć czy ciasto koniecznie musi stać 24godziny w lodówce?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Tak, ciasto musi leżakować, musi być dobrze schłodzone. Możesz spróbować potrzymać je trochę krócej, jeśli bardzo Ci się spieszy.
UsuńPozdrawiam!
Dzień dobry!
OdpowiedzUsuńIle pierniczków wychodzi z takiej porcji?
Pozdrawiam,
Sabina
To zależy od tego jakiej wielkości foremka do wycinania. Tak jak już pisałam w jednym z poprzednich komentarzy, wyszło mi około 60 pierniczków.
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Piękne są :) A mogę zapytać po ilu mniej więcej zaczynają mięknąć ?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuję ;)
UsuńMyślę, że teraz to już ostatnia chwila na to żeby je zrobić przed Świętami. 2 tygodnie to minimum. Jeśli piecze się je właśnie tak dosyć późno, to poleciłabym polukrować je już tydzień przed Świętami, bo dzięki "wilgoci" z lukru zmiękną troszkę szybciej. Można też do pudełka z pierniczkami włożyć przekrojone jabłko - to też przyspieszy ich mięknięcie (oczywiście trzeba pilnować, żeby jabłko się nie zepsuło :)).
Pozdrawiam serdecznie!
a jaka mąka była by najlepsza?
OdpowiedzUsuńNajzwyklejsza pszenna. Niestety nie podam konkretnej nazwy, bo mieszkam w Anglii i nie używam Polskiej mąki.
UsuńPozdrawiam!
zamiast 24 godzin wystarczy 19?
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy.
UsuńPozdrawiam!
czy może być 6 godzin
OdpowiedzUsuń6 godzin to już trochę mało, ale spróbować można.
UsuńPozdrawiam!
Najlepszy przepis na pierniczki jaki kiedykolwiek miałam, dziękuję za niego :) Pierniki są przepyszne!
OdpowiedzUsuńSą naprawdę prze cudne !! Wyglądają smakowicie!!!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się. To bardzo prosty przepis, dzięki któremu pierniki świąteczne nie dość, że są smaczne, to jeszcze są pięknie udekorowane! ;)
OdpowiedzUsuńJeżeli chcę dodać przyprawę do piernika to czy rezygnuję z kakao? i ile tej przyprawy ?:)
OdpowiedzUsuńAch te pierniczki, już czuje ich zapach :D i mam chęć je zjeść! A tu trzeba czekać :)
OdpowiedzUsuń