Jeśli ktoś lubi jabłka i cynamon, to nie pogardzi takim ciasteczkiem. Jedyną ich wadą jest to, że bardzo szybko znikają ;)
Polecam!
Rożki Francuskie z Jabłkami i Cynamonem
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego (płat, 375 g)
- 2-3 jabłka
- 3 łyżki rodzynków
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamony
- 1 łyżka mąki pszennej
- jajko do posmarowania
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytyny, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz mąką.
Ciasto pokrój na 6 kwadratów. Jajko roztrzep z łyżką wody.
Brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Następnie ułóż nadzienie i złóż po przekątnej.
Zalep brzegi i dociśnij je widelcem.
Gotowe rożki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. W każdym zrób nożem po 3 dziurki żeby jabłka mogły odparować w czasie pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 20 - 23 minuty. Po upieczeniu możesz je polukrować.
Lukier przygotuj z łyżki gorącego soku z cytryny i cukru pudru (ilość zależy od tego jaką konsystencję chcesz otrzymać). Dobrze wymieszaj i od razu nakładaj na rożki.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Aż mi zaburczało w brzuchu na widok tych pysznych rożków:D
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi pewne bułeczki, które jadałam jako dziecko;)
OdpowiedzUsuńlubimy i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńrożki są przepyszne!!
OdpowiedzUsuńRobiłam je już ze 100 razy, właśnie z tego przepisu ! Są świetne i już na stałe zagościły w domowym menu...
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za cudowny przepis :-)
Bardzo się cieszę ;) U mnie tez często goszczą ;)
UsuńPozdrawiam!