środa, 21 marca 2012

Rożki Francuskie z Jabłkami i Cynamonem

Moje ulubione ciasteczka francuskie, które przy użyciu gotowego ciasta francuskiego, robi się bardzo szybko. Lukier cytrynowy pasuje do nich idealnie. Jestem ich ogromną wielbicielką.
Jeśli ktoś lubi jabłka i cynamon, to nie pogardzi takim ciasteczkiem. Jedyną ich wadą jest to, że bardzo szybko znikają ;)
Polecam!

Rożki Francuskie z Jabłkami i Cynamonem

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (płat, 375 g)
  • 2-3 jabłka
  • 3 łyżki rodzynków
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • jajko do posmarowania

Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Wymieszaj z sokiem i skórką z cytyny, rodzynkami, cukrem, cynamonem oraz mąką.

Ciasto pokrój na 6 kwadratów. Jajko roztrzep z łyżką wody.
Brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Następnie ułóż nadzienie i złóż po przekątnej.

Zalep brzegi i dociśnij je widelcem.

Gotowe rożki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. W każdym zrób nożem po 3 dziurki żeby jabłka mogły odparować w czasie pieczenia. 

Piecz w piekarniku nagrzanym do 220ºC przez 20 - 23 minuty. Po upieczeniu możesz je polukrować.
Lukier przygotuj z łyżki gorącego soku z cytryny i cukru pudru (ilość zależy od tego jaką konsystencję chcesz otrzymać). Dobrze wymieszaj i od razu nakładaj na rożki.

SMACZNEGO!




źródło: przepis własny

7 komentarzy:

  1. Aż mi zaburczało w brzuchu na widok tych pysznych rożków:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypominają mi pewne bułeczki, które jadałam jako dziecko;)

    OdpowiedzUsuń
  3. rożki są przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam je już ze 100 razy, właśnie z tego przepisu ! Są świetne i już na stałe zagościły w domowym menu...
    Bardzo dziękuję za cudowny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) U mnie tez często goszczą ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)