Jednak co najważniejsze, jest też smaczna i cudownie pachnie rozmarynem.
Polecam!
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- cebula
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
- 200 fety w kostkach
- 2 łyżki ostrej musztardy
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku; do smaku
Dodatkowo:
- kilka gałązek rozmarynu
- masło i bułka tarta do formy
- łyżka oliwy do posmarowania pieczeni
Paprykę i cebulę oczyść, pokrój w kostkę średniej wielkości, podsmaż na oliwie i ostudź.
W dużej misce wyrób masę z mięsa, jajek, musztardy i bułki tartej. Dodaj ostudzone warzywa. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Na koniec wymieszaj z fetą.
Gotową masę przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Wierzch wyrównaj łyżką, posmaruj oliwą i udekoruj rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok 50 minut
SMACZNEGO!
źródło: Pani Domu "Pieczeń z indyka z papryką i fetą"
wygląda cudnie tak wiosennie!:)) zapisuje do zrobienia na Wielkanoc:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam na Sylwestra i wyszło tak pyszne,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak zostało zjedzone.
OdpowiedzUsuńPewnie na Wielkanoc zrobię,bo nie ma dużo roboty,ale pysznie wychodzi.Pozdrawiam