Sernik, który robi się bardzo szybko, nie trzeba piec - jedynym minusem jest to, że musi się schłodzić.
Jest bardzo lekki, dzięki czemu po zjedzeniu jednego kawałka, zostaje jeszcze miejsce na drugi ;) W smaku jest oczywiście cytrynowy i lekko kwaskowy. Bardzo nam smakował.
Cytrynowy Sernik Odwracany Bez Pieczenia
Składniki:
- 500 g sera Quark (można dać zmielony twaróg)
- 200 g kremowego serka light
- 6 łyżek lemon curd
- 2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 listki żelatyny
- 12 ciasteczek amaretti
- dodatkowo: 2 - 3 łyżeczki lemon curd i odrobina soku z cytryny (do polania)
W misce zmiksuj sery, lemon curd, cukier i skórkę startą z 2 cytryn. Żelatynę namocz w zimnej wodzie, kiedy będzie już wiotka, włóż ją do garnuszka i podgrzej razem z sokiem z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
Blaszkę o średnicy 20 - 21 cm wyłóż przeźroczystą folią. Wlej do niej masę i wyrównaj. Posyp pokruszonymi ciasteczkami amaretti, na koniec delikatnie dociśnij ręką. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny, a najlepiej na noc. Po schłodzeniu wyjmij z blaszki odwracając do góry dnem - tak żeby ciasteczka z góry były teraz spodem ciasta. Wierzch polej lemon curdem z odrobiną soku z cytryny.
SMACZNEGO!
źródło: Upside-down lemon cheesecake
Wygląda przepysznie! Poproszę kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńTen serniczek tak zachęca swoim wyglądem, że mam ochotę go zrobić już teraz - a siedzę w pracy:( wydaje się bardzo delikatny! ps. piękna patera
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje, a smak z przyjemnością sobie wyobrażam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam cytrynowe smaki, więc taki serniczek z pewnością wypróbuję, bo na Twoich zdjęciach wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis, zapisuję
OdpowiedzUsuńSerniczek rewelacyjny,dziękuję za przepis'
OdpowiedzUsuńlubie to
OdpowiedzUsuńWitam.Chcialam zapytac o serek quark,nigdy jeszcze nic nie robilam z tego serka,a chcialam zrobic sernik na zimno truskawkowy.Czy ten serek ma taki posmak jak philadelphia czyli leciutko slonawy? Chce zrobic na mala tortownice 22cm.i nie wiem ile dac musu truskawkowego i zelatyny czy moze galaretke truskawkowa?
OdpowiedzUsuń