Gotując ostatnio dynię postanowiłam upiec chleb z jej dodatkiem, a że po ugotowaniu została mi jeszcze woda postanowiłam ją również wykorzystać.
Woda odlana z gotowania dyni ma bardzo ładny żółty kolor. Można ją wykorzystać na przykład do pieczenia chleba czy innego wypieku w zastępstwie zwykłej wody. Oprócz tego, że nie będziemy marnować, to zyskamy dodatkowe składniki odżywcze, które zostają w takiej wodzie po ugotowaniu dyni. Jak przygotować Puree z Dyni dowiesz się tutaj.
Chlebek bardzo ładnie wyrasta, a jego miąższ ma jasno żółty kolor. Robi się bardzo prosto i dość szybko, bo czas wyrastania to około 40 minut.
Chleb z Dynią
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- saszetka drożdży suszonych (7 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 160 g puree z dyni (przepis na puree znajdziesz tutaj)
- 180 ml wody z gotowania dyni lub zwykłej wody
- łyżka oleju
Mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj w misce.
Dodaj olej, puree i wodę z dyni, zagnieć gładkie ciasto, które nie będzie się lepiło do rąk.
Uformuj bochenek. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (u mnie chlebek wyrastał 40 minut). Wyrośnięty chleb posyp mąką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C, po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz kolejne 15 minut (całkowity czas pieczenia to 30 minut). Chleb studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
A se upiekę a tak ładnie wyrósł na tej blasze że żal by nie spróbować:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam chlebek z tego przepisu jest po prostu pyszny,polecam wszystkim.Piekłam juz z rożnych przepisów ale ten to jest strzał w dziesiątke.Dziękuję.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam.Upieklam ten chlebek i jest bardzo dobry,od siebie dodoalam uprazone pestki dyni i .....wrabalam pol bochenka jeszcze cieplego z maselkiem.Absolutnie godny polecenia.Pozdrawiam.k
OdpowiedzUsuńNaprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń