W przepisie, z którego korzystałam ilość kremu była zbyt mała, dlatego podwoiłam proporcje i tak też podaję je poniżej.
Ciasto Baskijskie z Wiśniami
Składniki na Krem:
- 450 ml mleka
- nasiona z laski wanilii lub 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sok i skórka starta z cytryny
Dodatkowo:
- duża garść drylowanych wiśni (u mnie z kompotu)
- roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
Wszystkie składniki na krem zmiksuj w misce.
Przelej go rondelka i powoli podgrzej, aż powstanie gładki krem o konsystencji budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
W czasie kiedy krem stygnie, przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto, ale nie zagniataj go długo. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Odłóż 1/3 ciasta, a resztą wylep formę do tart (o średnicy około 21 - 23 cm). Na cieście ułóż wiśnie, a potem wylej krem.
Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj i ułóż na wierzchu, dociskając lekko brzegi żeby zlepiły się z wcześniej wylepionymi ściankami. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w 180°C przez 50 - 60 minut lub do czasu aż wierzch będzie brązowy. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
źródło: Kremowy placek z wiśniami
Ciekawy przepis, bardzo apetycznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńSkusiłam się i zrobiłam :D Bardzo smakowało całej rodzince.
OdpowiedzUsuńWidzę, że regularnie korzystasz z przepisów ;) Miło mi - tym bardziej, że smakuje ;)
UsuńPozdrawiam!
Tak, wkręciłam się :) Ku uciesze domowników.
UsuńPozdrawiam!