Po obejrzeniu jednego z odcinków Rewolucji Kuchennych, gdzie Magda Gessler proponowała Kluski Śląskie z Pesto, postanowiłam również je przygotować. Nie żałowałam, bo jest to bardzo smaczne połączenie, a mój mąż już woła o powtórkę ;)
Kluski Śląskie z Pesto
Składniki:
- kluski śląskie (z tego przepisu)
- 50 g liści bazylii (waga listków bez łodyżek)
- 50 g orzeszków piniowych (podprażonych na patelni)
- 25 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 70 ml oliwy z oliwek
Do blendera wrzuć bazylię, orzeszki, parmezan i czosnek, zmiksuj. Dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz zmiksuj.
Przygotuj kluski śląskie z tego przepisu i podawaj z pesto.
SMACZNEGO!
źródło: Przepis własny inspirowany daniem Magdy Gessler
Ale pyszne ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i pesto i kluski śląskie, fajny pomysł żeby to połączyć :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na połączenie dwóch różnych kultur kulinarnych :]
OdpowiedzUsuńTez robie moje pesto sama
OdpowiedzUsuńRobie kluski śląskie z sosem bolognese.Lubię takie mieszanki kultur kulinarnych
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że kluski śląskie z sosem bolognese smakują pysznie-też muszę kiedyś tak zrobić :)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ale smakowite kluski śląskie, często je jem na obiad z rodziną
OdpowiedzUsuń