Może to być propozycja na Wigilijny stół, ale na obiad w tygodniu sprawdza się równie dobrze.
Jeśli ktoś szuka odmiany na Święta, to może warto podać ją zamiast pasztecików do barszczu?
Tarta z Pieczarkami
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- jajko
- sól
Farsz:
- 300 g pieczarek
- mała cebula
- 2 jajka
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- łyżka masła
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 5-6 ziaren kolorowego pieprzu
- pieprz biały
Zimne masło posiekaj z mąką i szczyptą soli. Dodaj jajko roztrzepane z 2-3 łyżkami wody i szybko zagnieć. Ciasto podziel na pół, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij posikaną cebulę. Pieczarki pokrój i dodaj do cebuli, smaż 5-10 minut, aż płyn odparuje. Dodaj kolorowy pieprz, wymieszaj i przestudź.
W miseczce roztrzep jajka.
Połową ciasta wylep dno tartownicy lub naczynia żaroodpornego (o średnicy około 20 cm), nakłuj widelcem i posmaruj jajkiem. Na spód wyłóż pieczarki.
Odlej 2 łyżki jajek i odstaw. Do reszty dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek, dopraw solą i białym pieprzem.
SMACZNEGO!
źródło: Boże Narodzenie, 107 najlepszych przepisów - ze zmianami "Tarta z grzybami"
Tarta wygląda apetycznie. Z pewnością lada dzień ją wypróbujemy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i na pewno była pyszna ;)
OdpowiedzUsuńPysznie, szybko i tanio. Takie połączenie musi być smaczne :)
OdpowiedzUsuńWszyscy byli zachwyceni - przepyszne
OdpowiedzUsuń