Oponki, to właściwie takie serowe pączuszki bez drożdży - jeśli ktoś nie ma cierpliwości do wyrastającego ciasta albo po prostu nie opanował jeszcze drożdżowych wypieków, to oponki będą dla niego idealną propozycją. Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę smaczne. Ja lubię zajadać się nimi z odrobiną dżemu.
Oponki
Składniki:
- 500 g mąki + do podsypania
- 2 łyżeczki sody
- 500 g twarogu
- 60 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 łyżka spirytusu
- 50 g cukru
- 30 g cukru z wanilią
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę i sodę przesiej do miski. Do drugiej miski trzykrotnie przeciśnij przez praskę twaróg (możesz go też rozdrobnić widelcem, do czasu aż konsystencja będzie kremowa-ja tak robię), dodaj cukier, cukier waniliowy, jajka, roztopione masło, spirytus i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej wsyp mąkę i zagnieć ciasto - będzie trochę lepkie.
Urwij kawałek ciasta i zagnieć z odrobiną mąki (resztę przykryj ściereczką, żeby nie wyschło). Rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na grubość około 7 mm i wycinaj kółka (o średnicy 8-9 cm). W każdym kółku wytnij mniejsze kółeczko. Do wycinania możesz użyć wykrawaczek lub po prostu szklanki i kieliszka. Małe kółeczka możesz smażyć razem z oponkami lub zagnieść je jeszcze raz, wtedy będzie więcej oponek.
Smaż z obu stron na głębokim, dość mocno rozgrzanym oleju*. Gotowe oponki wyjmuj na ręcznik papierowy, aby osączyły się z tłuszczu. Ostudzone posyp cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Mam zamiar po raz pierwszy w życiu się zabrać za oponki, pączki lub cokolwiek podobnego do siebie i chyba skorzystam z twojego przepisu, bo nie trzeba czekać na wyrośnięcie :D
OdpowiedzUsuńZastanawiam się tylko w czym ten olej rozgrzać - czy jak zrobię to w zwykłym garnku czy potem będzie jeszcze sie nadawał na gotowanie w nim innych dań ?
Ja też mocno się zastanawiałam zanim pierwszy raz smażyłam pączki. Zdecydowałam się na głęboką patelnię pokrytą teflonem (taką jak na zdjęciu) i jej zawsze używam. Nic z nią się nie dzieje i po umyciu jest w takim samym stanie jak przed smażeniem. Nie jestem pewna jak spisałby się zwykły garnek czy ulega jakiemuś uszkodzeniu - może ktoś inny podzieli się swoimi doświadczeniami?
UsuńPozdrawiam!
Ja mam płytę indukcyjną (gdybym miała kuchenkę gazową to by nie było problemu - użyłabym starego garnka) i nie każdy garnek, każda patelnia może być na niej stosowana, dlatego szkoda mi nowych garnków (bo co jeśli już się potem nie nada?) i mam problem... Poszukam jaką mam najgłębszą patelnie, ale nie mam tak głębokiej jak ty :(
UsuńZe zwyklym garnkiem nic nie powinno sie dziac. Ja mam taki srebrny, metalowy w ktorym smaze tylko frytki juz od 5-6 lat i w srodku wyglada jak nowy (po umyciu). Trzeba pilnowac zeby goracy olej nie ubrudzil garnka na zewnatrz,bo warstwa oleju przypala sie i po dlugim czasie nie da sie juz tego doszorowac. Nie polecam do smazenia na oleju aluminiowych garnkow.
UsuńFrytownica najlepsza ,piekę w niej pączki ,faworki ,oponki ,piecze się doskonale ,zaletą frytownicy jest temperatura ,którą można ustawić i nie ma obawy że olej będzie za gorący:)
Usuńnotuję przepis :)Dzięki
OdpowiedzUsuńtakie oponki zawsze kojarzą mi się z wakacjami nad morzem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :) nigdy nie robiłam oponek, ale kto wie, może najbliższy tłusty czwartek i Twój przepis w końcu mnie do tego zmotywują:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy spirytus mozna pominac?? Nie bardzo jak mam go kupic tu gdzie mieszkam.
OdpowiedzUsuńLepiej nie pomijać, bo bez niego oponki będą chłonęły tłuszcz. Możesz zastąpić go wódką albo rumem - co tam masz w domu - ważne, żeby miało sporo procent. Tu gdzie ja mieszkam też nie ma spirytusu - do tego przepisu użyłam nalewki mojej mamy, która była robiona na spirytusie i spisała się bardzo dobrze.
UsuńPozdrawiam!
Niestety narazie musze sobie odpuscic te oponki, bo w tej chwili w domu brak jakiegokolwiek alkoholu. Jak bede w polskim sklepie to musze sprawdzic czy maja spirytus. A ocet moze byc?? Bo w niektorych przepisach podaja ocet. A moze polecasz jakis zamiennik w UK, zeby nie kupowac calej butli alkoholu??
UsuńMożesz zastąpić octem - o tym zapomniałam. Dodaje się go właśnie zamiennie ze spirytusem. Innego zamiennika dla alkoholu raczej nie ma, więc niestety jeśli nie ocet, to trzeba kupić całą butlę tego trunku.
UsuńJednak jeśli masz ocet, to go użyj.
zapomniałam dziś kupić twaróg:(
OdpowiedzUsuńuwielbiam je!:D
OdpowiedzUsuństrasznie zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńdwa słowa. coś pysznego...! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń