Jest to idealna zupka na zimowe chłody. Rozgrzewa, a czosnek wzmacnia naszą odporność. Mąż był nią zachwycony, a pamiętam jeszcze czasy, kiedy twierdził, że zupa to nie jedzenie ;) Mnie również bardzo smakowała.
Zupa Kalafiorowo - Czosnkowa
Składniki:
- 300 g żeberek (lub innych kostek do wywaru)
- 2 ziela angielskie
- 2 listki laurowe
- 100 g masła
- 500 g kalafiora podzielonego na różyczki
- 4 średnie ziemniaki (ok 350 g)
- kawałek selera (50g)
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 250 ml mleka
- 4 ząbki czosnku
- do podania: kwaśna śmietana, tarty parmezan, natka pietruszki, Grzanki z Ciabatty
Żeberka włóż do garnka i zalej zimną wodą (około 1,5 - 2 litry), ugotuj wywar.
Na głębokiej patelni rozpuść masło.
Marchew, pietruszkę, ziemniaki, seler i cebulę pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj kalafior i duś pod przykryciem 10 minut. Wlej mleko i duś kolejne 15 minut.
Uduszone warzywa wlej do wywaru, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj 20 minut, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj gotowanie jeszcze przez 5 minut.
Podawaj z kleksem śmietany, posyp odrobiną parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Możesz dodatkowo podać z Grzankami z Ciabatty.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Biała zupa czosnkowo kalafiorowa
wygląda przepysznie! bardzo lubię takie rozgrzewające zupy )
OdpowiedzUsuńapetycznie i zapewne smacznie :)
OdpowiedzUsuńLubię kalafiorową, a wersja czosnkowa to ciekawe urozmaicenie...
OdpowiedzUsuńKalafior z czosneczkiem? Ciekawie to musi smakować, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj, wyszła bardzo smacznie:) mężowi smakowała!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ;)
UsuńPozdrawiam!