Składniki:
- 1 l wody
- 2 marchewki (ok 200 g)
- 1 pietruszka
- 250 g czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów (400 g)
- sól
- pieprz kolorowy
- curry
Marchew i pietruszkę pokrój na kawałki średniej wielkości. Gotuj w 1 litrze wody do miękkości. W połowie gotowania dodaj przepłukaną soczewicę
Kiedy całość będzie miękka, dodaj pomidory. Podgrzej jeszcze chwilę.
Następnie zdejmij z ognia, zmiksuj blenderem i dopraw solą, pieprzem oraz curry. Jeśli zupa jest za gęsta możesz ją rozrzedzić dodając wodę - ja lubię gęste kremy, więc nie dodawałam.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Piękny kolor tej zupki Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, kolor przepiękny :) Właśnie zrobiłam wg Twojego przepisu i szczerze długo długo nie mogłam się przekonać do soczewicy, a tu takie miłe zaskoczenie. Naprawdę rewelacja!
OdpowiedzUsuńTo prawda, kolor bardzo ładny, intensywny. Właśnie zrobiłam tą zupkę wg Twojego przepisu, choć długo długo nie mogłam się przekonać do soczewicy, a tu proszę takie miłe zaskoczenie, zupa naprawdę rewelacja! Powtórzę ją na pewno nie raz :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że ten przepis nie zraził Cię do soczewicy, a wręcz do niej zachęcił ;)
UsuńPozdrawiam!
Zupa na podwieczorek zrobiona i pięknie pachnie :) Mam nadzieję, że będzie również tak dobrze smakować.
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna i bardzo syta, dodałam grzanki z serem, polecam !
OdpowiedzUsuńA czy z curry jest ostra ?
OdpowiedzUsuń