poniedziałek, 18 lutego 2013

Pikantne Naleśniki Ramsay'a

Naleśniki z ziemniakami - brzmi trochę dziwnie prawda? A jednak smakuje.
Pikantne naleśniki z chilli i imbirem, a w środku proste ziemniaczane nadzienie. Bardzo fajna odmiana dla znanych nam naleśników na słodko czy krokietów. Na pewno warte spróbowania.


Pikantne Naleśniki

Składniki na Ciasto:
  • 1-2 łyżeczki nasion kminu
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 - 1 zielone chilli (ilość zależy od tego jak ostre potrawy lubisz)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 centymetry świeżego imbiru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 275 ml mleka
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Nadzienie:
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 - 6 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
Opcjonalnie do podania:
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Na suchej patelni podpraż przez minutę nasiona kminu ze szczyptą soli morskiej. Dodaj trochę oliwy z oliwek, a następnie wrzuć pokrojone w drobną kostkę papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw.

Na drugiej patelni rozgrzej oliwę na małym ogniu i wsyp gorczycę. Po 1-2 minutach, kiedy gorczyca zacznie strzelać wsyp pokrojoną w piórka cebulę, smaż około 5 minut. Dodaj kurkumę i jeśli trzeba więcej oliwy (oliwy musi być tyle, żeby zdołała pokryć ziemniaki).

Następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Jeśli trzeba dolej więcej oliwy (oliwy musi być tyle, żeby zdołała pokryć ziemniaki po wymieszaniu). Przykryj i smaż przez 3 - 4 minuty. Odstaw.

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Podsmażoną wcześniej papryczkę z imbirem przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajko i wymieszaj.

Wlej połowę mleka i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj tak, żeby nie było grudek.

Następnie wlej resztę mleka i ponownie wymieszaj. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Smaż cienkie naleśniki na odrobinie oliwy z oliwek. Powinno wyjść około 5 - 6 naleśników.

Na każdym naleśniku ułóż nadzienie i zwiń w rulon. Od razu podawaj. Możesz podać z jogurtem wymieszanym z kolendrą.

SMACZNEGO!






źródło: Spicy Pancakes Gordona Ramsay'a

9 komentarzy:

  1. Ciasto bardzo fajne, chyba bede korzystac, ale farsz z ziemniakow;/ no jakos nie bardzo (nie lubie polaczenia ziemniakow i maki)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem trzeba próbować nowych smaków. Pierogi ruskie to też połączenie mąki i ziemniaków, a jednak smaczne. Nie warto wszystkiego przekreślać przed spróbowaniem ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Wyglądają bardzo ciekawie. Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm - naleśniki z ziemniakami? Pomysł dość ekstremalny, ale z drugiej strony zdjęcia wyglądają baaardzo zachęcająco ;) Chyba się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  4. W oryginalnej indyjskiej dosie - bo jest to wariacja tej potrawy stworzona przez Gordona - ciasto nie jest robione z mąki, ale soczewicy, fasoli mung i ryżu, odpowiednio zmielonych. Chętnie spróbuję jednak bardziej zeuropeizowanej wersji, dziękuję za wklejenie przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe. Może kiedyś spróbuję zrobić oryginalną dosę ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Super stronka I przepisy ! widac wiele osob nie zna tego polaczenia, ja jadlam takie nalesniki w Indiach - to tak zwana dosa, jest to tam bardzo tradycyjne danie na sniadanie :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)