Naleśniki z ziemniakami - brzmi trochę dziwnie prawda? A jednak smakuje.
Pikantne naleśniki z chilli i imbirem, a w środku proste ziemniaczane nadzienie. Bardzo fajna odmiana dla znanych nam naleśników na słodko czy krokietów. Na pewno warte spróbowania.
Pikantne Naleśniki
Składniki na Ciasto:
- 1-2 łyżeczki nasion kminu
- oliwa z oliwek
- 1/2 - 1 zielone chilli (ilość zależy od tego jak ostre potrawy lubisz)
- 2 ząbki czosnku
- 3 centymetry świeżego imbiru
- 125 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 275 ml mleka
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Nadzienie:
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 - 6 ugotowanych ziemniaków w mundurkach
Opcjonalnie do podania:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Na suchej patelni podpraż przez minutę nasiona kminu ze szczyptą soli morskiej. Dodaj trochę oliwy z oliwek, a następnie wrzuć pokrojone w drobną kostkę papryczkę chilli, imbir i czosnek. Smaż mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw.
Na drugiej patelni rozgrzej oliwę na małym ogniu i wsyp gorczycę. Po 1-2 minutach, kiedy gorczyca zacznie strzelać wsyp pokrojoną w piórka cebulę, smaż około 5 minut. Dodaj kurkumę i jeśli trzeba więcej oliwy (oliwy musi być tyle, żeby zdołała pokryć ziemniaki).
Następnie dodaj obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Jeśli trzeba dolej więcej oliwy (oliwy musi być tyle, żeby zdołała pokryć ziemniaki po wymieszaniu). Przykryj i smaż przez 3 - 4 minuty. Odstaw.
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Podsmażoną wcześniej papryczkę z imbirem przełóż do miski. Dodaj mąkę, jajko i wymieszaj.
Wlej połowę mleka i za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszaj tak, żeby nie było grudek.
Następnie wlej resztę mleka i ponownie wymieszaj. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Smaż cienkie naleśniki na odrobinie oliwy z oliwek. Powinno wyjść około 5 - 6 naleśników.
Na każdym naleśniku ułóż nadzienie i zwiń w rulon. Od razu podawaj. Możesz podać z jogurtem wymieszanym z kolendrą.
SMACZNEGO!
źródło: Spicy Pancakes Gordona Ramsay'a
Ciasto bardzo fajne, chyba bede korzystac, ale farsz z ziemniakow;/ no jakos nie bardzo (nie lubie polaczenia ziemniakow i maki)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem trzeba próbować nowych smaków. Pierogi ruskie to też połączenie mąki i ziemniaków, a jednak smaczne. Nie warto wszystkiego przekreślać przed spróbowaniem ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
wyglądają bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo ciekawie. Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńHmmm - naleśniki z ziemniakami? Pomysł dość ekstremalny, ale z drugiej strony zdjęcia wyglądają baaardzo zachęcająco ;) Chyba się skuszę!
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńW oryginalnej indyjskiej dosie - bo jest to wariacja tej potrawy stworzona przez Gordona - ciasto nie jest robione z mąki, ale soczewicy, fasoli mung i ryżu, odpowiednio zmielonych. Chętnie spróbuję jednak bardziej zeuropeizowanej wersji, dziękuję za wklejenie przepisu:)
OdpowiedzUsuńA to ciekawe. Może kiedyś spróbuję zrobić oryginalną dosę ;)
UsuńPozdrawiam!
Super stronka I przepisy ! widac wiele osob nie zna tego polaczenia, ja jadlam takie nalesniki w Indiach - to tak zwana dosa, jest to tam bardzo tradycyjne danie na sniadanie :)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń