Smakuje najlepiej zaraz po ugotowaniu.
Zupa Ogórkowa
Składniki:
- 2 litry wody
- ok 600 g żeberek lub inne kości/mięso na wywar
- 2 średnie marchewki (około 300 g)
- 1 pietruszka (około 150 g)
- biała część pora (około 70 g)
- 100 g selera
- 900 g ziemniaków
- 500 g ogórków kiszonych
- 2 ziela angielskie
- 2 - 4 ziarenka pieprzu
- liść laurowy
- trochę kwasu z ogórków
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 200 ml śmietany
- odrobina mąki pszennej
Żeberka włóż do zimnej wody i gotuj na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie zetrzyj na tarce jarzynowej marchew, pietruszkę i seler, a pora drobno pokrój. Podsmaż je chwilę na łyżce oleju.
Następnie dodaj do gotującego się wywaru z mięsa. Ziemniaki pokrój w kostkę i również dodaj do garnka, razem z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone. Dopraw kwasem z ogórków, solą i pieprzem.
W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do niej trochę zupy (żeby śmietana się ogrzała), a następnie wlej do garnka i wymieszaj. Zagotuj i podawaj na stół. Możesz posypać koperkiem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Uwielbiam tą zupę ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/02/konkurs-wiosenny-na-b-zrob-danie-i.html Do wygrania atrakcyjne nagrody ;)
Ja lubie taka z duzymi kawalkami warzyw :) marchewka, ziemniakami i ogorkami - ogorkowa to moja ulubiona zupa, bez dwoch zdan!
OdpowiedzUsuńmmmmmm, ogórkowa to i ja lubie :)
OdpowiedzUsuńwlasnie gotuje
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAnonimowy ..........podaj adres , to nie bede musiala sama robic :-)))
OdpowiedzUsuńMniam !
OdpowiedzUsuńBardzo lubie zupe ogorkowa!ja jeszcze podsmazam ogorki na masle i dusze je az beda miekie i wtedy wlewam do zupy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Basia.
O takiej technice też słyszałam, ale sama jeszcze nie stosowałam ;)
UsuńPozdrawiam imienniczkę mojej mamy! ;))