Uwielbiam jej lekko słodki smak i strukturę ciasta. Ta którą ostatnio zrobiłam jest idealna. Posmarowana dżemem, samym masłem, a nawet bez niczego. Uwielbiam takie przepisy, które cofają czas chociaż na chwilę...
Chałka z Kruszonką
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- saszetka drożdży suszonych (7 g)
- 4,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
Do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
- 1 łyżka roztopionego masła
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko, jajka i ostudzone masło. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez 10 - 15 minut.
włóż do posypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć.
Podziel na 6 równych części i każdą z nich uformuj w wałek o długości 30 cm. Wałki zlep z jednej strony.
Zapleć je przekładając raz prawy raz lewy rulon do środka. Koniec zalep i podwiń pod spód.
Chałkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. W małej miseczce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier z wanilią. Wlej rozpuszczone masło i rozetrzyj wszystko między palcami tworząc kruszonkę.
Wyrośniętą Chałkę posmaruj jajkiem wmieszanym z łyżką mleka, a następnie posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w 180°C przez około 35 minut. Studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Chałka z Kruszonką
Daj kawalek !! Uwielbiam !:)
OdpowiedzUsuńBierz razem z przepisem i zagniataj swoją ;)
UsuńProszę te gramy wymienić na konkretną ilość bo nie wiem ile to jest 315 gram ... itd!? Czy to łyżka czy pół szklanki a wagi nie mam!
OdpowiedzUsuńPodawanie przepisów w gramach moim zdaniem jest bardziej dokładne i tak właśnie podaję do wszystkich przepisów na tej stronie. Szklanka szklance nierówna i potem jednemu ciasto wychodzi za rzadkie a innemu za geste... Polecam zaopatrzyć się w wagę - nie jest to droga rzecz. U mnie jest to jedna z najczęściej używanych rzeczy w kuchni, więc myślę, że warto się w nią zaopatrzyć.
UsuńPozdrawiam!
Pięknie Ci wyszła :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń;)
Usuńz chęcią bym zjadła kawałeczek ;d
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia ;)
UsuńPodaj mi chałkę z nutellą, a będę cała Twoja! Mimo, że za słodyczami nie przepadam to taka wersja + kawa na podwieczorek jest idealna!
OdpowiedzUsuńO akurat mam nutellę - zapraszam ;)
UsuńChałka tez mi sie kojarzy z dziecinstwem i wspomnienia ozywaja :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis dokladnie opisany i chyba skusze sie zeby ja zrobic pierwszy raz w zyciu. Dzieki :))Bardzo mi sie podoba Twoj blog :-)))
Na pewno wyjdzie pyszna ;) Cieszę się, że blog się podoba ;)
UsuńWygląda pięknie i na pewno jest smakowita...chałki nigdy nie "plotłam" wydawało mi się to skomplikowane, lecz okazuje się ,że to nie takie trudne......ja dziś robiłam placuszek drożdżowy/ do kruszonki dodałam wiórki kokosowe - pycha..pozdrawiam.:))
OdpowiedzUsuńHenryka Biernacka NK
Mnie też kiedyś zaplatanie chałki wydawało się trudne, ale jak się okazuje jest bardzo łatwe.
UsuńPomysł z wiórkami bardzo fajny ;)
Pozdrawiam serdecznie!
Chałka wyszła pyszna:)A następnego dnia wogóle nie była czerstwa!!! Polecam wszystkim ten przepis:)
UsuńChałka wyszła pyszna:)A następnego dnia wogóle nie była czerstwa!!! Polecam wszystkim ten przepis:)
Usuńgenialna wychodzi <3
OdpowiedzUsuń;)
Usuńpyszna, z synkiem zjedliśmy prawie połowę od razu:)
OdpowiedzUsuńOch też bym sobie teraz zjadła... niestety nie mam jeszcze piekarnika :(
UsuńCieszę się, że Wam smakowało ;)
Pozdrawiam serdecznie!