środa, 20 lutego 2013

Chałka z Kruszonką

Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem. Najlepsza była posmarowana masłem. W Anglii nigdy jej nie spotkałam, chociaż pewnie w Polsce też już nie jest tak dobra jak kiedyś.
Uwielbiam jej lekko słodki smak i strukturę ciasta. Ta którą ostatnio zrobiłam jest idealna. Posmarowana  dżemem, samym masłem, a nawet bez niczego. Uwielbiam takie przepisy, które cofają czas chociaż na chwilę...


Chałka z Kruszonką

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • saszetka drożdży suszonych (7 g)
  • 4,5 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżka roztopionego masła

W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj ciepłe mleko, jajka i ostudzone masło. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez 10 - 15 minut.

włóż do posypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć.

Podziel na 6 równych części i każdą z nich uformuj w wałek o długości 30 cm. Wałki zlep z jednej strony.

Zapleć je przekładając raz prawy raz lewy rulon do środka. Koniec zalep i podwiń pod spód.
Chałkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W tym czasie przygotuj kruszonkę. W małej miseczce wymieszaj mąkę, cukier puder i cukier z wanilią. Wlej rozpuszczone masło i rozetrzyj wszystko między palcami tworząc kruszonkę.

Wyrośniętą Chałkę posmaruj jajkiem wmieszanym z łyżką mleka, a następnie posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w 180°C przez około 35 minut. Studź na kratce.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami Chałka z Kruszonką

20 komentarzy:

  1. Proszę te gramy wymienić na konkretną ilość bo nie wiem ile to jest 315 gram ... itd!? Czy to łyżka czy pół szklanki a wagi nie mam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podawanie przepisów w gramach moim zdaniem jest bardziej dokładne i tak właśnie podaję do wszystkich przepisów na tej stronie. Szklanka szklance nierówna i potem jednemu ciasto wychodzi za rzadkie a innemu za geste... Polecam zaopatrzyć się w wagę - nie jest to droga rzecz. U mnie jest to jedna z najczęściej używanych rzeczy w kuchni, więc myślę, że warto się w nią zaopatrzyć.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. z chęcią bym zjadła kawałeczek ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Podaj mi chałkę z nutellą, a będę cała Twoja! Mimo, że za słodyczami nie przepadam to taka wersja + kawa na podwieczorek jest idealna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chałka tez mi sie kojarzy z dziecinstwem i wspomnienia ozywaja :-)
    Przepis dokladnie opisany i chyba skusze sie zeby ja zrobic pierwszy raz w zyciu. Dzieki :))Bardzo mi sie podoba Twoj blog :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie pyszna ;) Cieszę się, że blog się podoba ;)

      Usuń
  5. Wygląda pięknie i na pewno jest smakowita...chałki nigdy nie "plotłam" wydawało mi się to skomplikowane, lecz okazuje się ,że to nie takie trudne......ja dziś robiłam placuszek drożdżowy/ do kruszonki dodałam wiórki kokosowe - pycha..pozdrawiam.:))
    Henryka Biernacka NK

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też kiedyś zaplatanie chałki wydawało się trudne, ale jak się okazuje jest bardzo łatwe.
      Pomysł z wiórkami bardzo fajny ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Chałka wyszła pyszna:)A następnego dnia wogóle nie była czerstwa!!! Polecam wszystkim ten przepis:)

      Usuń
    3. Chałka wyszła pyszna:)A następnego dnia wogóle nie była czerstwa!!! Polecam wszystkim ten przepis:)

      Usuń
  6. pyszna, z synkiem zjedliśmy prawie połowę od razu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och też bym sobie teraz zjadła... niestety nie mam jeszcze piekarnika :(
      Cieszę się, że Wam smakowało ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)