Zupa Szpinakowa
Składniki:
- 2 łyzki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 130 g selera
- 2 marchewki (200 g)
- 1 pietruszka (100 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1,1 litra wywaru warzywnego (lub drobiowego)
- 500 g mrożonego szpinaku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- ok 100ml śmietany
- opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć czosnek i podsmaż około minuty - uważaj żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Dodaj starty na tarce jarzynowej seler, marchew, pietruszkę i pokrojoną w piórka cebulę. Smaż na wolnym ogniu około 5 minut.
Warzywa zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj szpinak i gotuj pod przykryciem. Kiedy szpinak się rozmrozi gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę zmiksuj blenderem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem
W miseczce wymieszaj śmietanę z niewielką ilością zupy, tak żeby śmietana się ogrzała. Wlej całość do garnka i połącz z resztą zupy. Podgrzej jeszcze chwilkę. Podawaj z jajkiem na twardo.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Zupa szpinakowa
mniam pychotka ! zjadłabym <3
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że kolor jest średnio ciekawy, aczkolwiek szpinak darzę dozgonną miłością. Zupy z niego jeszcze nie robiłam, ale z całą pewnością jest to przede mną! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo cóż... kolor natury ;))
UsuńTrudno spodziewać się innego koloru po szpinaku... Skorzystałam z przepisu i wyszło bardzo smacznie. Dzięki! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!