Klasyczny włoski deser, bardzo prosty do wykonania. Uwielbiam jego konsystencję, która mimo dodatku żelatyny pozostaje kremowa. Deser można podawać z różnymi dodatkami - u mnie tym razem padło na Sos Malinowy.
Panna Cotta Waniliowa
Składniki:
- 250 g śmietany kremówki
- 250 g mleka
- 60 g cukru
- laska wanilii
- saszetka żelatyny (12 g)
Śmietanę i mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier i podgrzej na wolnym ogniu.
Laskę wanilii przetnij na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Następnie dodaj je razem z laską do śmietany. Całości nie można doprowadzić do zagotowania (płyn powinien osiągnąć około 80°C).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Świetna Ci wyszła!Idealna!
OdpowiedzUsuńZ wiosennymi pozdrowieniami,
Agata
Dziękuję ;)
Usuńniestety moja wyszła zbyt 'galaretowata;( w smaku bardzo dobra:) zazdroszczę talentu kulinarnego;)
OdpowiedzUsuńA to ciekawe. Na pewno nie dałaś więcej żelatyny? Moja panna cotta z tą ilością żelatyny nie była "galaretowata". Następnym razem dodaj mniej żelatyny niż ostatnio i powinno wyjść idealnie ;)
UsuńA co do talentu kulinarnego, to mi też nie zawsze wszystko się udaje ;) Trzeba próbować, aż się uda :)
Pozdrawiam!