czwartek, 18 kwietnia 2013

Panna Cotta Waniliowa

Klasyczny włoski deser, bardzo prosty do wykonania. Uwielbiam jego konsystencję, która mimo dodatku żelatyny pozostaje kremowa. Deser można podawać z różnymi dodatkami - u mnie tym razem padło na Sos Malinowy.


Panna Cotta Waniliowa

Składniki:
  • 250 g śmietany kremówki
  • 250 g mleka
  • 60 g cukru
  • laska wanilii
  • saszetka żelatyny (12 g)

Śmietanę i mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier i podgrzej na wolnym ogniu.
Laskę wanilii przetnij na pół i tępą stroną noża wyskrob ziarenka. Następnie dodaj je razem z laską do śmietany. Całości nie można doprowadzić do zagotowania (płyn powinien osiągnąć około 80°C).

 Żelatynę zalej dwiema łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Śmietanę zdejmij z ognia, wyjmij z niej laskę wanilii i dodaj namoczoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj, żeby żelatyna się rozpuściła. Gotowy płyn rozlej do foremek i odstaw do wystygnięcia, a potem schowaj do lodówki, żeby całość stężała. Deser możesz podać na przykład z Sosem Malinowym.

SMACZNEGO!






źródło: przepis własny

4 komentarze:

  1. Świetna Ci wyszła!Idealna!

    Z wiosennymi pozdrowieniami,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. niestety moja wyszła zbyt 'galaretowata;( w smaku bardzo dobra:) zazdroszczę talentu kulinarnego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe. Na pewno nie dałaś więcej żelatyny? Moja panna cotta z tą ilością żelatyny nie była "galaretowata". Następnym razem dodaj mniej żelatyny niż ostatnio i powinno wyjść idealnie ;)
      A co do talentu kulinarnego, to mi też nie zawsze wszystko się udaje ;) Trzeba próbować, aż się uda :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)