środa, 1 maja 2013

Butter Chicken / Kurczak Maślany

Kuchnia Angielska jest uboga i rzadko zachwyca obcokrajowców - myślę, że sami Anglicy też nie mają się czym chwalić. Dania są ciężkie i niedoprawione, ewentualnie przesolone, a wypieki przesłodzone.
Może dlatego Kuchnia Indyjska jest tutaj jedną z najczęściej jadanych. Nawet Makłowicz w swoich Podróżach Kulinarnych, odwiedzając Anglię gotował jakieś indyjskie dania, a nie angielskie. Owszem, są potrawy, które robiąc po swojemu w domu, dobrze doprawione mogą smakować, ale zrobione zgodnie z recepturą albo nawet kupione gotowce, raczej nie wywołają smakowego szału.
Pamiętam nawet rozmowę z moim Mężem (pierwszego dnia, w którym się poznaliśmy), o tym, że otworzymy tutaj restaurację i wszystko dobrze doprawimy ;) Mieliśmy niezły ubaw w tę późną noc, rozmawiając o zrewolucjonizowaniu Kuchni Angielskiej.
Butter Chicken, jest to danie typowo Indyjskie, ale jadane bardzo często w Anglii. Kurczak dzięki marynacie (u mnie całonocnej) ma bardzo delikatną strukturę i dosłownie rozpływa się w ustach. U mnie sos jest gęsty, ale jeśli chcesz możesz go rozrzedzić dodając wodę lub używając passaty pomidorowej zamiast przecieru (ja użyłam przecieru, jednak kolejnym razem użyję właśnie passaty). Danie jest naprawdę smaczne.



Butter Chicken / Kurczak Maślany

Składniki:
  • 500 g piersi z kurczaka
Marynata:
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60 ml jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki gram masala
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1-2 łyżki oleju do posmarowania kurczaka
Sos:
  • 1 łyżka masła lub ghee
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 strączek kardamonu
  • 1 goździk
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki gram masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 180 g przecieru pomidorowego (może być passata pomidorowa*)
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 65 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła
  • świeża kolendra do posypania

*czasem pytacie mnie czym można zastąpić passatę pomidorową - wystarczy pomidory z puszki zmiksować w malakserze lub blenderem.


Kurczaka pokrój na kawałki, włóż do miski, wymieszaj z chili, przeciśniętym czosnkiem, tartym imbirem, solą i sokiem z cytryny. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

W miseczce wymieszaj jogurt, gram masala, kurkumę i kmin.

Dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj (upewnij się, że każdy kawałek mięsa jest pokryty marynatą). Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3-4 godziny (ja wstawiłam na noc).

Kawałki kurczaka ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Po tym czasie mięso posmaruj olejem, obróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10-12 minut.

Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj czosnek, imbir i smaż przez minutę. Następnie dodaj rozkruszony kardamon, goździk, mieloną kolendrę, gram masala, kurkumę i chili. Dobrze wymieszaj i smaż jeszcze 1-2 minuty. Dodaj przecier pomidorowy i sok z cytryny (jeśli chcesz, aby sos był rzadszy, dolej trochę wody). Smaż jeszcze kilka minut.

Dodaj kawałki kurczaka, dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj masło i śmietanę, mieszaj, aż masło się rozpuści i sos będzie jednolity. Jeśli trzeba dopraw. Danie podawaj gorące, posypane posiekaną kolendrą.

SMACZNEGO!



źródło: ze zmianami Butter chicken Gordona Ramsay'a

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam kuchnie indyjska, wiec nic dziwnego, ze na widok twojego kurczaka cieknie mi slinka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny i apetyczny blog,moj wielki komplement!
    Mam jednak maly problem z wyszukiwaniem u Ciebie potraw, czy jest mozliwosc bys w przyszlosci dodala na swojej stronie wyszukiwanie konkretnej potrawy? Bardzo by to ulatwilo Twoim czytelnikom korzystanie z przepisow.
    Pozdrawiam Cie bardzo cieplo


    Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa ;)
      Jeśli chodzi o wyszukiwarkę przepisów, to taka na blogu jest od zawsze ;) Musiałaś jej nie zauważyć. Jest w lewej kolumnie, zaraz pod spisem przepisów podzielonych na kategorie. Jednak skoro mówisz, że jej nie widzisz, to może niedługo przeniosę wyszukiwarkę wyżej, żeby bardziej rzucała się w oczy ;)

      Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
    2. ups-- faktycznie nie zauwazylam,przepraszam;-)
      Teraz juz znajde zawsze to czego szukam w trybie ekspresowym
      Pozdrawiam i zycze milego dnia


      Barbara

      Usuń
    3. Właśnie przeniosłam wyszukiwarkę wyżej. Mam nadzieję, że teraz nikt już jej nie przeoczy ;)

      Usuń
  3. Jeju Nikol ...jak sie do Ciebie zagląda od razu człowiek głony sie robi nieziemsko :)))) a kurczaczek musi być wspanialy. koniecznie musze zrobić go w ten sposób :)
    pozdrawiam :)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne danie dla smakoszy kuchni świata :) indyjska kuchnia jest ekstremalnie aromatyczna i gleboka w smaku. Butter chicken w tym wydaniu z pewnoscia smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)