poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Sos Pieczarkowy

Kiedy myślę pieczarki, to przypomina mi się dzieciństwo i czasy, kiedy to razem z mamą chodziłyśmy na łąki, żeby je zbierać. Niestety było to jakieś 20 lat temu, a teraz nie mam wyboru - muszę kupować w sklepie. Jednak z tych sklepowych również wychodzi pyszny sos pieczarkowy, który jest bardzo prosty do przygotowania, a na pewno urozmaici niejedno danie. Możesz polać nim ziemniaki, kopytka, placki ziemniaczane, kulebiak, ale też kotlety, pieczenie czy naleśniki.



Sos Pieczarkowy

Składniki:
  • 1/2 łyżki masła
  • 50 g cebuli
  • 130 g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 65 g śmietany słodkiej 12-18% (single cream)
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
  • ewentualnie: posiekana natka pietruszki

W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki i przesmaż je przez kilka minut. Kiedy woda z pieczarek w większości odparuje wlej bulion i zagotuj.

W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną i kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Następnie wlej do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.

SMACZNEGO!



źródło: przepis własny

4 komentarze:

  1. Lubie smak pieczarek. Z pewnością skorzystam przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez taki robie jest pyszny pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten sos,i nawet z chlebem mogę go jeść:)Jak zwykle u Ciebie wszystko pięknie jak na tacy podane aż chce się lecieć po pieczarki i robić sos:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)