Sos Pieczarkowy
Składniki:
- 1/2 łyżki masła
- 50 g cebuli
- 130 g pieczarek
- 250 ml bulionu
- 65 g śmietany słodkiej 12-18% (single cream)
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
- ewentualnie: posiekana natka pietruszki
W rondelku rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki i przesmaż je przez kilka minut. Kiedy woda z pieczarek w większości odparuje wlej bulion i zagotuj.
W miseczce wymieszaj mąkę ze śmietaną i kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Następnie wlej do rondelka i podgrzewaj do czasu, aż całość zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec możesz dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Lubie smak pieczarek. Z pewnością skorzystam przepisu :)
OdpowiedzUsuńtez taki robie jest pyszny pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos,i nawet z chlebem mogę go jeść:)Jak zwykle u Ciebie wszystko pięknie jak na tacy podane aż chce się lecieć po pieczarki i robić sos:)
OdpowiedzUsuń;))
Usuń