sobota, 27 kwietnia 2013

Placek Drożdżowy ze Śliwkami i Kruszonką

Ostatnio mam smaka na śliwki... Będąc w sklepie wzięłam duże opakowanie, jednak Mąż zwątpił czy dam radę zjeść je wszystkie, więc powiedział "najwyżej upieczesz ciasto ze śliwkami". Przez kilka dni uparcie je jadłam, ale na koniec tygodnia zachciało mi się drożdżowego placka ze śliwkami. Poza śliwkami reszta składników zawsze jest w mojej kuchni, więc od razu mogłam zabrać się za wyrabianie i pieczenie.
Placek wyszedł przepyszny. Drożdżowe wypieki z owocami, to coś co uwielbiam i właściwie mogłabym jeść tylko takie rzeczy. Do tego ta kruszonka mmmm... Coś czuję, że wkrótce zrobię powtórkę ;)



Placek Drożdżowy ze Śliwkami i Kruszonką

Składniki na Rozczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej (strong white)
  • saszetka suszonych drożdży (7 g)
  • łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
Reszta ciasta:
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g cukru
  • 25 g cukru z wanilią
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 62 g rozpuszczonego masła (przestudzonego)
Kruszonka Cynamonowa:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 125 g rozpuszczonego masła (letniego)
Dodatkowo:
  • około 500 g śliwek (u mnie duże fioletowe)


Przygotuj rozczyn: Mąkę, drożdże, cukier wsyp do dużej miski i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Do rozczynu wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, wbij jajko i wlej mleko. Zagnieć na odchodzące od ręki ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze, aż ciasto będzie gładkie.

Ciasto uformowane w kulę przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Blaszkę ( u mnie 40 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieć, rozwałkuj na kształt blaszki i przełóż do niej. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości) i układaj je na cieście skórką do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C.

W czasie kiedy ciasto wyrasta w piekarniku, przygotuj kruszonkę.
Mąkę, cukier i cynamon wymieszaj w misce. Dolej rozpuszczone masło i rozcierając między palcami utwórz wilgotną kruszonkę.

Wyjmij ciasto z piekarnika i przestaw temperaturę na 180°C. Ciasto posyp równomiernie kruszonką i wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut.

SMACZNEGO!







źródło: inspirowane przepisem z książki "Przysmaki drożdżowe we współczesnej kuchni"

3 komentarze:

  1. Na pewno smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER CIASTO !!!! piekę je bardzo często,praktycznie przez cały sezon wiśniowo - śliwkowy.Do kruszonki dodaję jeszcze kokos. SUPER !!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)