Placek wyszedł przepyszny. Drożdżowe wypieki z owocami, to coś co uwielbiam i właściwie mogłabym jeść tylko takie rzeczy. Do tego ta kruszonka mmmm... Coś czuję, że wkrótce zrobię powtórkę ;)
Placek Drożdżowy ze Śliwkami i Kruszonką
Składniki na Rozczyn:
- 100 g mąki pszennej chlebowej (strong white)
- saszetka suszonych drożdży (7 g)
- łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego!)
Reszta ciasta:
- 350 g mąki pszennej chlebowej
- 70 g cukru
- 25 g cukru z wanilią
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 62 g rozpuszczonego masła (przestudzonego)
Kruszonka Cynamonowa:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 125 g rozpuszczonego masła (letniego)
Dodatkowo:
- około 500 g śliwek (u mnie duże fioletowe)
Przygotuj rozczyn: Mąkę, drożdże, cukier wsyp do dużej miski i wymieszaj z ciepłym mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Do rozczynu wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, wbij jajko i wlej mleko. Zagnieć na odchodzące od ręki ciasto. Następnie dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj jeszcze, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto uformowane w kulę przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Blaszkę ( u mnie 40 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagnieć, rozwałkuj na kształt blaszki i przełóż do niej. Śliwki pokrój na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości) i układaj je na cieście skórką do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C.
W czasie kiedy ciasto wyrasta w piekarniku, przygotuj kruszonkę.
Mąkę, cukier i cynamon wymieszaj w misce. Dolej rozpuszczone masło i rozcierając między palcami utwórz wilgotną kruszonkę.
Wyjmij ciasto z piekarnika i przestaw temperaturę na 180°C. Ciasto posyp równomiernie kruszonką i wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piecz około 50 minut.
SMACZNEGO!
źródło: inspirowane przepisem z książki "Przysmaki drożdżowe we współczesnej kuchni"
Na pewno smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńSUPER CIASTO !!!! piekę je bardzo często,praktycznie przez cały sezon wiśniowo - śliwkowy.Do kruszonki dodaję jeszcze kokos. SUPER !!!
OdpowiedzUsuńGreat Blog !!
OdpowiedzUsuń