Naleśniki z Pieczarkami i Sosem Koperkowym
Składniki:
(na około 6 naleśników)
- naleśniki (na przykład z tego przepisu)
- 500 g pieczarek (u mnie brązowe)
- 120 g cebuli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 czubate łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Sos Koperkowy:
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 1/2 łyżki mąki pszennej
- 20 g koperku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- szczypta cukru
Na patelni rozpuść łyżkę masła i zeszklij na niej posiekaną cebulę. Dodaj pieczarki pokrojone w półplasterki, a kiedy puszczą sok wsyp zioła prowansalskie, bazylię i oregano.
Gdy woda z pieczarek odparuje dopraw je słodką papryką, pieprzem ziołowym, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj w ruloniki. Tak przygotowane naleśniki obsmaż jeszcze na patelni z obu stron (najlepiej zaraz przed podaniem).
W rondelku zagrzej bulion. W miseczce połącz śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami bulionu (aby ocieplić śmietanę).
Całość wlej do rondelka i gotuj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany koperek i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Naleśniki podawaj polane sosem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
wyglądają bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Zapraszam do dodania wpisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :) Dziś ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńNiestety zabrakło czasu, żeby dodać :(
UsuńJakie pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo,bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo czesto robie podobne ale zamiast sosu ser zolty, w srodku i na gorze :-)Mniam!
OdpowiedzUsuńSos przepyszny, ale farsz troszkę mdły....dodałabym np. sera żółtego następnym razem.Ogólnie-super.
OdpowiedzUsuńFarsz u mnie nie wyszedł mdły. Zawsze trzeba dania doprawić do własnego smaku.
UsuńPozdrawiam!