Zamiast indyka można oczywiście użyć piersi z kurczaka.
Roladki z Indyka z Prosciutto i Chorizo w Sosie Pomidorowo Paprykowym
Składniki:
- 4 - 8 sznycli z indyka (ilość w zależności od tego ile roladek chcesz uzyskać)
- plasterki prosciutto
- plasterki chorizo
- sól, świeżo mielony pieprz
Sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 100 g papryki konserwowej
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- ostra papryka do smaku
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- makaron do podania (u mnie Pappardelle)
Sznycle rozbij między folią spożywczą na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem.
Na kotlecie ułóż plaster prosciutto i plastry chorizo, a następnie ciasno zawiń w roladkę.
Roladki obsmaż na oleju na rumiany kolor z każdej strony. Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w kawałki paprykę konserwową i chili.
Wsyp majeranek, oregano, bazylię, granulowany czosnek, słodką paprykę, cukier, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Przykryj i duż przez około 20 minut.
Roladki wyjmij z sosu. Dodaj do niego posiekaną kolendrę, a następnie zmiksuj blenderem, aby miał gładką konsystencję. Jeśli trzeba dopraw jeszcze solą, pieprzem i ostrą papryką. Roladki włóż z powrotem do sosu, żeby nie straciły ciepła. Podawaj z makaronem.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
świetnie wygląda - na pewno kiedyś zrobię :)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście apetycznie wyglądają, a przepis jak zwykle bardzo fajnie zilustrowany :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPorywam cały talerz:)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglądają. I jeszcze zawierają chorizo, które uwielbiam.
OdpowiedzUsuńMmmmm Chorizo..fantastycznie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Bardzo chciałabym go spróbować, szkoda tylko, że jest tak trudno dostępne w mojej miejscowości.
OdpowiedzUsuń