sobota, 11 maja 2013

Roladki z Indyka z Prosciutto i Chorizo w Sosie Pomidorowo Paprykowym

Roladki, które po przekrojeniu cieszą oko i zachęcają swoim wyglądem do skosztowania. Prosciutto i chorizo nadają im smaku, a sos, w którym są duszone świetnie pasuje do makaronu-jednak jeśli wolicie możecie podać je z czymś innym.
Zamiast indyka można oczywiście użyć piersi z kurczaka.



Roladki z Indyka z Prosciutto i Chorizo w Sosie Pomidorowo Paprykowym

Składniki:
  • 4 - 8 sznycli z indyka (ilość w zależności od tego ile roladek chcesz uzyskać)
  • plasterki prosciutto
  • plasterki chorizo
  • sól, świeżo mielony pieprz
Sos:
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 100 g papryki konserwowej
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ostra papryka do smaku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej kolendry
  • makaron do podania (u mnie Pappardelle)

Sznycle rozbij między folią spożywczą na cienkie kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem. 

Na kotlecie ułóż plaster prosciutto i plastry chorizo, a następnie ciasno zawiń w roladkę.

Roladki obsmaż na oleju na rumiany kolor z każdej strony. Dodaj pomidory z puszki, pokrojoną w kawałki paprykę konserwową i chili.

Wsyp majeranek, oregano, bazylię, granulowany czosnek, słodką paprykę, cukier, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Przykryj i duż przez około 20 minut.

Roladki wyjmij z sosu. Dodaj do niego posiekaną kolendrę, a następnie zmiksuj blenderem, aby miał gładką konsystencję. Jeśli trzeba dopraw jeszcze solą, pieprzem i ostrą papryką. Roladki włóż z powrotem do sosu, żeby nie straciły ciepła. Podawaj z makaronem.

SMACZNEGO!






źródło: przepis własny

7 komentarzy:

  1. świetnie wygląda - na pewno kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście apetycznie wyglądają, a przepis jak zwykle bardzo fajnie zilustrowany :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietnie wyglądają. I jeszcze zawierają chorizo, które uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm Chorizo..fantastycznie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Bardzo chciałabym go spróbować, szkoda tylko, że jest tak trudno dostępne w mojej miejscowości.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)