W tym roku to już ostatni Świąteczny przepis. Święta zbliżają się wielkimi krokami, czeka mnie wiele godzin w kuchni, więc nie będę miała już czasu. Mam nadzieję, że mimo tego znajdziecie na blogu kilka interesujących propozycji. Tutaj uaktualniony spis przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie.
Paszteciki Krucho Drożdżowe z Mięsem
Składniki na Farsz:
- 6 pałeczek z kurczaka (680 g przed gotowaniem / 280 g po ugotowaniu i zdjęciu z kości)
- 120 g marchewki
- 40 g pietruszki
- 80 g pora
- 1 cebula
- 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, ew. inne przyprawy
Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- pół łyżki cukru
- 340 g mąki
- pół łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 65 g kwaśnej śmietany
- 1 jajko + żółtko
Dodatkowo:
- białko do posmarowania
- ziarna do posypania (np. mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane)
Mięso i warzywa dodaj do gorącej wody i gotuj na wolnym ogniu, aż mięso będzie odchodziło od kości, a warzywa będą miękkie (na początku gotowania zbierz szumowiny). Ostudzone mięso obierz z kości.
*Wody nie wylewaj, jest to dobry bulion, baza do zupy.
Warzywa i mięso zmiel (przez maszynkę do mielenia lub tak jak ja w malakserze). Dopraw do smaku przyprawami (mięso powinno mieć wyraźny smak, żeby potem w połączeniu z ciastem nie zanikł). Na koniec wymieszaj z jajkiem.
Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło i dokładnie rozetrzyj palcami, tak żeby nie było dużych grudek.
Wlej śmietanę, drożdże, jajko i żółtko. Zagnieć gładkie ciasto.
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na prostokąt 26x45cm. Przetnij na 2 równe części. Na środek każdego pasa nałóż farsz.
Zwiń ciasno i ułóż łączeniem do dołu. Każdy rulon potnij ostrym nożem w ukośne paszteciki.
Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp ziarnami (ja jedne posypałam makiem, a drugie siemieniem lnianym). Piecz w 180°C do czasu, aż będą rumiane (15-30 minut). Studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Bardzo fajny przepis-zapisuję do wypróbowania:-)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie zawiedzie ;)
UsuńPozdrawiam!
witam i mam pytanie czy do kurczaka moge jeszcze dolozyc kawalek wolowiny czy mysli pani ze farsz tez bedzie ok pozdrawiam i zycze wesolych swiat
OdpowiedzUsuńTak, też będzie smacznie ;)
UsuńPozdrawiam i również życzę Wesołych Świąt :)
Witam I mam pytanie dotyczace drozdzy; czy one maja byc odstawione do wyrosniecia?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam I zycze Wesolych Swiat:-)
Nie. Maja być tylko odstawione na czas mieszania mąki z masłem. Drożdże w tym czasie zrobią się płynne i zaczną "pracować".
UsuńWesołych Świąt! Pozdrawiam ;)
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
Wzajemnie :)
UsuńNikol, czy mogłabyś zdradzić jaki masz robot kuchenny? Widzę po zdjęciach, że ma bogate zastosowanie.
OdpowiedzUsuńZdradzić mogę, ale polecać nie mam czego, bo jest to już kilkuletni Moulinex Masterchef, którego kupił mój mąż jeszcze zanim się poznaliśmy, i który mam w planach w niedalekiej przyszłości zmienić na nowszy model. Chociaż puki co działa bez zarzutu, więc właściwie narzekać nie powinnam ;)
UsuńPozdrawiam!
Dziękuję za odpowiedź :) również zastanawiałam się nad Moulinex Masterchef model 8000, jednak uznałam, że będzie on dla mnie zbyt wysoki i niewygodny.
OdpowiedzUsuńNikol, ulubienico moja , czemu tak mało tutaj Ciebie :(?
OdpowiedzUsuńO jak miło :) Ostatnio trochę choruję, ale już niedługo pojawią się nowe posty. Wczoraj połowę jednego napisałam, więc dzisiaj albo jutro go wystawie na bloga.
UsuńPozdrawiam serdecznie!