W tej tarcie, którą Wam dziś proponuję, jest tylko papryka i zalewa, która łączy całość, ale mimo tego powstaje smaczne danie.
Jeśli ktoś z Was jeszcze nigdy nie robił tarty, to ta jest idealnym początkiem, bez zbędnego skomplikowania. Do nadzienia nic nie trzeba smażyć ani gotować.
Smaczna na ciepło i na zimno.
Tarta z Papryką
Składniki na Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach - ja pomieszałam 3 kolory)
- 250 g śmietamy kremówki (double cream)
- 2 jajka + 2 białka pozostałe z ciasta
- 100 g żółtego sera
- słodka papryka
- świeżo mielony pieprz
- sól
- garść listków natki pietruszki
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i żółtka. Szybko zagnieć, na końcu dodając wodę (tylko tyle, żeby ciasto zlepiło się w całość). Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
W czasie kiedy spód się zapieka przygotuj wypełnienie.
Śmietanę wymieszaj z jajkami i białkami. Dodaj starty ser żółty.
Dopraw słodką papryką, pieprzem i solą (pamiętaj, że ser też jest słony). Na koniec wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.
Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Spód wyjmij z piekarnika.
Ułóż na nim paprykę i wlej mieszaninę ze śmietany. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez około 25-35 minut.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Uwielbiam i paprykę i tarty, czyli do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńUwielbiam takie tarty - a u mnie na blogu dziś również tarta obiadowa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNie mogłam się doczekać nowego wpisu! Tartę z pewnością wypróbuję. A puszysta tarta z jabłkami jest rewelacyjna. Zagościła u nas na stałe. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCieszę się Renatko :) Miło Cię tu widzieć.
UsuńA wpisy powinny zacząć pojawiać się już troszkę częściej :)
Pozdrawiam!
Swietne przepisy na dania bez miesa i genialne fotki. Gratuluje!
OdpowiedzUsuńTarta pierwsza klasa, jak raz na wykwintną kolację :)
OdpowiedzUsuń