Pierogi z Serem
Składniki na Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- ok 200 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g twarogu
- 2 żółtka
- 60 g cukru z wanilią
- ew. cukier do smaku (dałam 40 g)
Wyrobione ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku z wodą albo w mikrofali. Pozostaw na 30 minut.
Przygotuj farsz. Twaróg pokrusz. Dodaj żółtka, cukier z wanilią i cukier, wymieszaj.
Ciasto cienko rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni i wytnij kółka.
Na każdym ułóż łyżeczkę farszu i zalep tworząc "falbankę".
Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię, gotuj jeszcze 3 minuty. Podawać najlepiej zaraz po ugotowaniu (u mnie ze śmietaną i cynamonem).
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Po cieście znać rękę fachowca :-)
OdpowiedzUsuńNo do fachowca to mi daleko, ale przyznam, że lubię robić pierogi ;)
UsuńPozdrawiam!
Takich pierożków to ja jeszcze nie widziałam! Ale widać, że masz wprawę. Moje nie wyglądają tak dobrze.
UsuńPysznie wyglądają, moja babcia nazywała je pierogami francuskimi, dla odróżnienia od ruskich,że te są słodkie,ale moje nie wychodzą takie ładne.Chyba nie mam wyrobionej ręki :P
OdpowiedzUsuńZ taką nazwą się jeszcze nie spotkałam ;)
UsuńNastępnym razem polecam Ci spróbować tego ciasta pierogowego - bardzo ładnie się lepi. Z żadnym innym tak dobrze mi się nie współpracowało, dlatego wykorzystuję je do wszystkich pierogów.
Pozdrawiam!
Najlepsze danie na świecie :D Ja bym mogła jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za wersjami na słodko, ale ciekawa wariacja. Dziękuję za przpis i fajny blog. Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuń