To były ostatnie ciasteczka jakie upiekłam przed przejściem na dietę i szczerze przyznam, że żałuję, że nie piekłam ich częściej, bo w smaku są obłędne. Mój Mąż też za nimi tęskni ;)
Ciasteczka są bardzo aromatyczne i pełne smaku. Połowę polałam gorzką czekoladą dla Niego. Resztę zostawiłam bez, bo jak dla mnie, nie potrzeba im nic więcej - same w sobie są przepyszne.
Zachęcam Was do ich przygotowania ;)
Czekoladowe Ciasteczka Owsiane
Składniki:
(na około 17 ciasteczek)
- 220 g płatków owsianych górskich
- 3 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g rodzynek
- 60 ml mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią (u mnie domowy)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów
- 100 g ciemnej czekolady (opcjonalnie)
Płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i rodzynki wymieszaj w misce.
W rondelku podgrzej mleko z masłem na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, dodaj cukier i cukier z wanilią, wymieszaj aż się rozpuści. Dodaj kakao, wymieszaj.
Zestaw z palnika i dodaj masło orzechowe, wymieszaj.
Masę kakaową wlej do suchych składników i dokładnie połącz (można ręką).
Formuj ciasteczka (z około 1 łyżki ciasta), układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez około 10 minut. Odstaw do wystudzenia.
W misce ustawionej nad rondelkiem z gotującą wodą (w tak zwanej kąpieli wodnej) rozpuść czekoladę. Polej nią ciasteczka.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami "Ciasteczka owsiano-czekoladowe"
Wyglądają przepysznie! Zarówno te z czekoladą jak i bez.
OdpowiedzUsuńKuszące ciasteczka, zapisuję przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie! Też zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJakie to są płatki? Błyskawiczne, górskie...?
OdpowiedzUsuńZapomniałam napisać ;) Górskie.
UsuńPozdrawiam!
Wyglądają smakowicie.
OdpowiedzUsuńMożna nie dawać masła orzechowego?
OdpowiedzUsuń