sobota, 3 maja 2014

Kurczak Tikka Masala

Chicken tikka masala, to brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jego pochodzenie nie jest klarowne, ale pewne jest to, że zostało wymyślone dla brytyjskich kubków smakowych. Swego czasu zostało ogłoszone nawet brytyjskim daniem narodowym, ponieważ cieszy się dużą popularnością na wyspach.
Bardzo aromatyczne, pikantne i smaczne. 


Kurczak Tikka Masala

Składniki:
  • olej z orzeszków ziemnych; do smażenia (można użyć innego)
  • 1 duża cebula
  • 1-2 świeże zielone chili
  • 2,5 cm świeżego imbiru; obranego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki gram masala
  • 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 4 piersi z kurczaka (około 600 g)
  • 10 suszonych listków curry
  • 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
  • garść listków świeżej kolendry

Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Wrzuć pokrojoną w plastry cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj pokrojone chili bez pestek, posiekany imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, żeby wszystko lekko zmiękło.

Dodaj chili w proszku, kurkumę, gram masala, cukier i smaż przez 1-2 minuty (uważaj, żeby nie przypalić przypraw). Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i wlej pomidory z puszki. Całość dobrze podgrzej przez kilka minut.

Przełóż warzywa do malaksera i zmiksuj na gładki sos.

Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju i usmaż pokrojone w kostkę piersi, powinny się lekko zarumienić. Wlej zmiksowany sos, dodaj listki curry i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy.

Na koniec sos wymieszaj z jogurtem naturalnym i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem basmati, chlebkami naan, plackami chapati, makaronem lub tak jak lubisz najbardziej.

SMACZNEGO!




źródło: "Chicken tikka masala" Gordona Ramsaya

4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Muszę w końcu zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dont_give_up3 maja 2014 13:24

    Az glupio sie przyznac, ze po ponad 8 latach w Anglii nawet nie sprobowalam tego dania.... Ale tutejsza kuchnia wogole mi nie podchodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie ma korzenie w Indiach, więc jeśli lubisz wszelkiego rodzaju curry, to polecam spróbować też tego. Nie ma nic wspólnego z fish&chips ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. A jakąś surówkę można do tego podać? Co proponujesz?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)