Chicken tikka masala, to brytyjskie danie oparte na tradycji kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Jego pochodzenie nie jest klarowne, ale pewne jest to, że zostało wymyślone dla brytyjskich kubków smakowych. Swego czasu zostało ogłoszone nawet brytyjskim daniem narodowym, ponieważ cieszy się dużą popularnością na wyspach.
Bardzo aromatyczne, pikantne i smaczne.
Kurczak Tikka Masala
Składniki:
- olej z orzeszków ziemnych; do smażenia (można użyć innego)
- 1 duża cebula
- 1-2 świeże zielone chili
- 2,5 cm świeżego imbiru; obranego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki gram masala
- 1 łyżka jasnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 4 piersi z kurczaka (około 600 g)
- 10 suszonych listków curry
- 4-6 łyżek jogurtu naturalnego
- garść listków świeżej kolendry
Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni. Wrzuć pokrojoną w plastry cebulę i chwilę przesmaż. Następnie dodaj pokrojone chili bez pestek, posiekany imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez 2-3 minuty, żeby wszystko lekko zmiękło.
Dodaj chili w proszku, kurkumę, gram masala, cukier i smaż przez 1-2 minuty (uważaj, żeby nie przypalić przypraw). Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i wlej pomidory z puszki. Całość dobrze podgrzej przez kilka minut.
Przełóż warzywa do malaksera i zmiksuj na gładki sos.
Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju i usmaż pokrojone w kostkę piersi, powinny się lekko zarumienić. Wlej zmiksowany sos, dodaj listki curry i gotuj na niewielkim ogniu przez 10 minut lub do czasu, aż kurczak będzie gotowy.
Na koniec sos wymieszaj z jogurtem naturalnym i posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem basmati, chlebkami naan, plackami chapati, makaronem lub tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!
źródło: "Chicken tikka masala" Gordona Ramsaya
Wygląda apetycznie. Muszę w końcu zrobić. ;)
OdpowiedzUsuńAz glupio sie przyznac, ze po ponad 8 latach w Anglii nawet nie sprobowalam tego dania.... Ale tutejsza kuchnia wogole mi nie podchodzi.
OdpowiedzUsuńTo danie ma korzenie w Indiach, więc jeśli lubisz wszelkiego rodzaju curry, to polecam spróbować też tego. Nie ma nic wspólnego z fish&chips ;)
UsuńPozdrawiam!
A jakąś surówkę można do tego podać? Co proponujesz?
OdpowiedzUsuń