Kiedy jeszcze nie byłam na mojej diecie, zdarzały mi się dni, w których nie mogłam patrzeć na jedzenie, nie było mowy o gotowaniu, a już na pewno nie miałam ochoty nic jeść, chociaż byłam głodna. Pewnego razu, kiedy miałam właśnie taki dzień, byliśmy z Mężem w sklepie. On wziął sobie udka z rożna na obiad, a ja błąkałam się po sklepie nie wiedząc co ze sobą zrobić. Byłam przecież głodna, ale na samą myśl o jedzeniu czułam się jeszcze gorzej. Moją uwagę w końcu zwróciło stoisko z sałatkami, chociaż zazwyczaj je omijam. Wybrałam sobie taką z pęczakiem, która wyglądała mi dość smacznie. Nie wiem jak się nazywała, bo nawet nie zwróciłam uwagi. W domu okazało się, że rzeczywiście jest smaczna, a ja po niej poczułam się znacznie lepiej. Mąż trochę ode mnie skubnął i jemu też posmakowała.
Nigdy więcej jej już nie kupiłam, a stoisko z sałatkami dalej omijam, jednak po kilku miesiącach naszła mnie chęć na zrobienie jej w domu. Moja wersja jest trochę bogatsza w składniki i jak mówi Mąż, smaczniejsza od tej ze sklepu. Nazwałam ją Sałatką Grecką z Pęczakiem, bo właściwie jest to sałatka grecka z dodatkiem pęczaku ;)
Z ilości składników, które podaję poniżej, wychodzi taka "imprezowa" miska sałatki.
Na mojej aktualnej diecie, mogę jeść tą sałatkę. Jedyny składnik, który muszę pominąć w składzie, to ser.
Sałatka Grecka z Pęczakiem
Składniki:
- 230 g suchego pęczaku (pearl barley)
- 1 czerwona papryka
- 150 g świeżego ogórka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 150 g oliwek Kalamata
- 200 g sera feta
- 2 garści listków bazylii
- ewentualnie sól do smaku
Sos:
- 3,5 łyzki białego octu winnego
- 10,5 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin
- 2 duże ząbki czosnku; przeciśięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 płaska łyżeczka musztardy dijon
- sól, świeżo mielony pieprz; do smaku
Pęczak ugotuj według instrukcji na opakowaniu i wystudź.
Wszystkie składniki sosu umieść w małym słoiczku, zakręć i energicznie potrząsaj, aż całość dobrze się połączy.
W dużej misce wymieszaj: pęczak, pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka pokrojonego w ćwiartki plasterków, oliwki pokrojone na pół i pomidorki (mniejsze na pół, a większe na ćwiartki). Dodaj porwane listki bazylii.
Wlej sos. Na koniec dodaj pokrojoną w kostkę fetę i delikatnie wymieszaj. Jeśli trzeba, to dopraw jeszcze solą, ale pamiętaj, że ser też jest słony.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
pysznie wygląda :) i bardziej sycąca niż zwykła grecka muszę koniecznie zrobić
OdpowiedzUsuńZrobiłam, spróbowałam. Przepyszna!!! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;)
UsuńPozdrawiam!