Przepis bardzo fajny, ale nie ograniczyłam cebuli tym razem - niestety i mąż owszem zjadł i powiedział, że dobre, ale... za dużo czuć cebulę. Przyznam szczerze, że chyba przez to, że zawsze ją ograniczam, tym razem i dla mnie była bardzo wyczuwalna.
Następnym razem zrobię z mniejszą ilością cebuli i do sosu dodam dwie, a nie jedną puszkę pomidorów, bo jak dla mnie to było za mało tego sosu.
W przepisie jest 20 rurek, ale ja użyłam 14 (więcej mi się nie zmieściło w naczyniu żaroodpornym) i resztę farszu zamroziłam. To może nawet dobrze, bo kolejnym razem dodam jeszcze tylko świeżego mielonego mięsa i smak cebuli nie będzie aż tak zauważalny w farszu.
Cannelloni z mięsem
- 1 czerstwa bułka
- 3 marchewki
- 2 cebule (dałam jedną czerwoną i jedną białą)
- 50 dag mięsa mielonego (zmieliłam piersi z kurczaka)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki papryki
- 20 rurek cannelloni
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżeczki bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego
- 10 dag sera gouda (u mnie cheddar)
- 12 dag sera mozzarella
- zioła włoskie (mrożone lub suszone)
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
1.Bułkę namoczyć. Marchewki pokroić w kosteczkę, gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Odciśniątą bułkę wymieszać z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę. Farszem nadziać cannelloni.
2.Resztę cebuli i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory z zalewą. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Gotować 5 min. Sos wlać do formy żaroodpornej. Ułożyć cannelloni.
3.Stopić masło, oprószyć mąką. Mieszając, podlać rosołem oraz mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zagotować, zalać cannelloni. Posypać startym serem gouda. Przykryć plasterkami mozzarelli.
4.Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200 st.
Bardzo ciekawa wersja cannelloni. Zdecydowanie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuń