Było mega słodkie (mimo iż dałam mniej cukru) co przy pierwszym kęsie trochę mnie odstraszyło, ale potem chciałam więcej i więcej ;) Mi najbardziej smakuje ze szklanką mleka, bo samego nie sposób zjeść ;)
Skorzystałam z przepisu Liski.
Poniżej podaję ilości składników jakie ja użyłam.
Sernikobrownie
Masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajek
- 100 g mąki
Masa serowa:
- 500 g sera kremowego (u mnie Philadelphia)
- 2 jajka
- cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g cukru pudru
Blaszkę 20x30 cm wysmarowac masłem i wyłożyć papierem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Masło i 150 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, 100 g cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powina mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej (ja dwie górne masy trochę zmieszałam po wlaniu do formy). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 45-60 minut (piekłam godzinę)
Prezentuje się bardzo smacznie, porywam ten kawałek z talerza !:)
OdpowiedzUsuńDżizus to ciacho jest obłędne .Ja chcę kawałek .Kusicielka
OdpowiedzUsuńzgadzam sie, to grzech tak kusić na wieczór :)))
OdpowiedzUsuńWitam, mam zamiar upiec jutro do ciasto ponieważ wygląda smakowicie :-) Mam jednak pytanie, ile jajek dodać do masy serowej ponieważ wyżej wymieniony jest tylko ser, cukier waniliowy i cukier puder a niżej jest napisane aby połączyć ser z cukrem i jajkami. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńwyzej napisane jest wyraznie DWA JAJKA
UsuńJest napisane, bo dopisałam ;)
UsuńDziękuje za zwrócenie uwagi. Musiałam to przeoczyć. Do masy serowej należy dodać 2 jajka ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
Pozdrawiam ;)
Te zdjęcie i przepis widziałam na Naszej Klasie u pewnej Pani,gdzie podaje je jako swoje.Tu jest link do ej strony
OdpowiedzUsuńhttp://nk.pl/#profile/42500167/gallery/album/2/112
Dziękuję za informację :)
UsuńMam mala watpliwosc,do masy nie trzeba dodac proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba. Ciasto ma wyjść kremowe i mokre. Nie powinno dużo wyrosnąć, chociaż lekko ruszy do góry.
UsuńPozdrawiam i życzę smacznego ;)
Baardzo czekoladowe! I pyszne. Dla mnie - w towarzystwie gorzkiej herbaty :D
OdpowiedzUsuńwitam :) Czy zamiast serka philadelphia można użyć sernikowego (takiego z wiaderka)?
OdpowiedzUsuńWitam! Można użyć, ale to juz wyjdzie całkiem inny sernik ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!