poniedziałek, 25 lipca 2011

Zapiekane Naleśniki ze Szpinakiem i Bananami

Szpinak i banan? Dlaczego nie! Tak właśnie sobie pomyślałam trafiając na ten przepis u Aciri. Te dość niespotykane połączenie zachęciło mnie do jego wykorzystania. Byłam prawie pewna, że wyjdzie z tego coś pysznego i .... wyszło ;)
Autorem tego przepisu jest brat Aciri i chciałabym mu bardzo za niego podziękować ;)
Mąż podczas konsumpcji wyraził chęć aby to danie zagościło na stałe w naszym menu ;)
Zapiekanka najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo mieliśmy okazję jeść ją również drugiego dnia i nie była już tak smaczna (za sprawą bananów).
Następnym razem zmienię tylko ciasto naleśnikowe na te, z którym dobrze mi się współpracuje ;) Ponieważ z tych proporcji wyszła mi zła konsystencja i musiałam je dość sporo rozrabiać dodając wodę. Tak naprawdę to każdy powinien mieć jakiś swój sprawdzony przepis - tworzony metodą prób i błędów.
Naleśniki - banalna sprawa, ale wiem, że potrafi przysporzyć wielu osobom bólu głowy ;)
Poniżej znajdują się składniki, których ja użyłam (oprócz tych naleśnikowych, które podaję oryginalnie).
*tutaj przepis na moje ciasto naleśnikowe*


Zapiekane Naleśniki ze Szpinakiem i Bananami

Składniki na naleśniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • około 500 ml mleka+woda
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki oleju+odrobina do smarowania patelni


Z podanych składników sporządzić rzadkie ciasto. Wodę dolać w celu ewentualnego rozrzedzenia ciasta. Smażyć cienkie placki. 


 Składniki nadzienia:


  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Czosnek posiekać i poddusić ze szpinakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naleśniki smarować szpinakiem i zwijać w ruloniki.
Ruloniki przekroić na 2 połowy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 




Składniki sosu:


  • puszka skondensowanej zupy pomidorowej Batchelors (295g)
  • 60 g zielonych oliwek pokrojonych w plasterki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki ziół włoskich
  • pieprz

Składniki sosu połączyć ze sobą (czosnek przecisnąć przez praskę). 
Sosem zalać naleśniki. 




Na wierzch:
  • 2-3 duże banany
  • 150 g startego żółtego sera

Plastry bananów (krojone wzdłuż owocu) układać na polanych sosem naleśnikach i posypywać żółtym serem.
Zapiekać w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. 



2 komentarze:

  1. Przepięknie u Ciebie wyglądają! A z ciastem naleśnikowym to faktycznie każdy ma swój patent:)Bardzo się cieszę, że Wam smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawie sie zapowiada:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)