Nie zniechęcam do tego ciasta. Wielu osobom może smakować.
Jeśli jeszcze kiedyś je zrobię to z innej mąki i z dodatkiem większej ilości cukru, bo z tych składników naprawdę może wyjść coś pysznego nawet dla mnie ;)
Kakaowe ciasto serowe ze śliwkami
Składniki na dużą tortownicę:
- 400 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 1/2 litra mleka
- 2 białka
- 1/2 kg wydrylowanych śliwek (u mnie renklody)
- 250 g białego sera
- 6 łyżek fruktozy
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Śliwki opłukać, wydrylować i zasypać 2 łyżkami fruktozy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubić na pianę, dodać pozostałą fruktozę. Do piany dodawać na przemian mąkę z mlekiem i nadal ucierać.Na koniec dodać śliwki i rozkruszony biały ser i delikatnie wymieszać.
Wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja wysmarowałam masłem i posypałam bułka tartą). Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
Jak takie mało słodkie to ja chętnie...własnie takie ciasta wolę:)
OdpowiedzUsuńuu wygląda smakowicie, ale też wolę słodkie ciasta :)
OdpowiedzUsuń