Puszysta Tarta z Jabłkami
Ciasto:
- 200 g mąki
- 30 g cukru
- 100 g margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 125 ml śmietany
- 1 laska wanilii (lub cukier z wanilią)
- 500 g jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
Do miski przesiej mąkę, dodaj margarynę, żółtko, cukier, sól i wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.
Obierz jabłka, podziel na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wierzch jabłek lekko ponacinaj wzdłuż i skrop sokiem z cytryny.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i wyłóż nim formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem i ułóż na nim jabłka nacięciami do góry. Piecz około 35 minut w 190 - 200°C na drugim od dołu poziomie piekarnika.
Jajka z cukrem (i ewentualnie cukrem z wanilią) utrzyj na białą masę. Laskę wanilii rozetnij, wyjmij miąższ i dodaj razem ze śmietaną do masy jajecznej.
Gotową masą polej zapieczony spód i piecz dalsze 25 - 35 minut. Lub do czasu aż wierzch będzie brązowy.
Ciasto najlepiej kroić po przestygnięciu.
SMACZNEGO!
źródło: Tarta z Jabłkami
Bardzo fajne, muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda wprost fantastycznie! A do tego jeżeli jest puszysta, to jest przeznaczona idealnie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPuszyste ciasto, jabłka...no tak. To nie może się nie udać :)
OdpowiedzUsuńA śmietana ile %? ;-)
OdpowiedzUsuńDałam kremówkę ;)
UsuńZrobione! Wygląda i pachnie przepysznie, jak smakuje przekonam się jak mój Mężczyzna wróci do domu ;-)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego w takim razie ;) Z tego co pamiętam taka lekko ciepła była pyszna, ale na zimno też smakowała ;) Muszę ją zrobić wkrótce, bo już zdążyłam zapomnieć jej smak ;)
UsuńPozdrawiam!
A czy można zamiast śmietany dać jogurt naturalny? Pysznie wygląda, mam ochotę spróbować:)
OdpowiedzUsuńRaczej nie, ale zaryzykować można ;) Tylko użyj gęstego jogurtu, bo wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że się zwarzy. Jeśli zaryzykujesz, to czekam na relację z eksperymentu ;)
UsuńŚwietny przepis, wyszło genialnie. Dzięki.
OdpowiedzUsuńJa właśnie go robię. Tylko nie wiem czy mi masa wyszła jak powinna?
OdpowiedzUsuńDałem jajka, cukier i śmietanę kremówkę ale jakieś lekko rzadkie to wyszło. W przepisie nie ma mąki a w masie nie powinno troszkę jej być?
Ja i tak już piekę jak wyszło. Za około 30 minut powinno być gotowe to wieczorkiem napiszę jak wyszło.
Masa powinna wyjść rzadka. Podczas pieczenia się zetnie i nie będzie płynna. Mam nadzieję, że wyszło i smakowało ;)
UsuńPozdrawiam!
Tartę zrobiłam trzeci raz - pyszna!
OdpowiedzUsuńHej zabieram sie za robienie tarty-kupilam dzis forme,to bedzie pierwsza tarta u mnie.mam dwa pytania,po pierwsze na jak duza forme podane sa powyzsze proporcje?nabylam naczynie o srednicy 31 cm i za bardzo nie wiem jak do tego maja sie proporcje skladnikow...?po drugie mam pytanie odnosnie przepisu , w drugiej czesci jest opis na temat masy gdzie na poczatku ubija sie jajka z cukrem na biala mase,czy wbijamy do naczynia cale jajka i ubijamy czy najpierw bialka potem zoltka?eh zdezorientowana jestem prosze o podpowiedzi
OdpowiedzUsuńWitam!
UsuńJa użyłam tartownicy i średnicy 26 cm. Myślę, że możesz użyć tej samej ilości składników, tylko tarta wyjdzie po prostu niższa niż moja.
Jeśli chodzi o drugie pytanie, to tak jak widać na zdjęciu, do miski należy wbić całe jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.
Mam nadzieję, że tarta wyjdzie pyszna ;)
Pozdrawiam!
Dziekuje bardzo,no tak nie przygladnelam sie zdjeciom:p zaraz biore sie za tarte juz mi slinka cieknie dzieki jeszcze raz pozdrawiam
Usuńa śmietankę trzeba ubić?
OdpowiedzUsuńŚmietanę po prostu dolej do ubitych jajek i dokładnie z nimi wymieszaj - nie trzeba jej ubijać.
UsuńPozdrawiam!
właśnie upiekłam tartę:)....wyszła pyszna .... dałam za dużo cukru ale pomimo to i tak nie straciła na smaku:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udała ;)
UsuńPozdrawiam!
Nie wiem, który to już raz upiekłam tartę. Wszystkim bardzo smakuje, strzał w dziesiątkę!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :-)
Witaj Renatko! Dawno cię nie było ;) Cieszę się, że dalej korzystasz z przepisów ;)
UsuńJak tylko znajdę czas, to nowe przepisy się pojawią - póki co mam remont kuchni :(
Pozdrawiam!
Korzystam, korzystam! I cierpliwie czekam :-)
UsuńŻyczę wymarzonej kuchni jak najprędzej! Pozdrawiam!
Czy może być zwykła śmietana 18%? Bo akurat nie mam innej w domu a tarta wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńMoże być ;)
UsuńPozdrawiam!
dziękuję za odpowiedź, zrobiłam, pyszna! :) jednak następnym razem dam ciut mniej cukru :)
UsuńCieszę się, że smakowała, pomimo, że była dla Ciebie trochę za słodka ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam!
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć masła zamiast margaryny?
Pozdrawiam!
Tak oczywiście. Właściwie to ja też używam masła ;)
UsuńPozdrawiam!
Pierwszy przepis z Twojego bloga i od razu bardzo udany. Chyba zacznę zaglądać tu częściej. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń