czwartek, 28 czerwca 2012

Zapiekane Naleśniki ze Szpinakiem i Fetą

To danie jest bardzo proste, ale nie zmienia to faktu, że jest też bardzo smaczne. Pisałam już, że jestem wielbicielką szpinaku i w takiej formie lubię go przeogromnie. Szpinak w naleśnikach, polany sosem pomidorowym i zapiekany pod kołderką żółtego sera, to coś co uwielbiam. Tym razem wzbogacony o dodatek fety. Pycha ;)
Polecam!

Zapiekane Naleśniki ze Szpinakiem i Fetą


Składniki:
  • naleśniki (np z tego przepisu)
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 200 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz; do smaku
  • 250ml gęstego soku pomidorowego (u mnie Dawtona)
  • 2 łyżeczki ziół włoskich
  • ok 100 - 150 g sera żółtego; startego

Szpinak włóż na patelnię, przykryj i duś na małym ogniu, aż do rozmrożenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec połącz z fetą pokrojoną w kostkę.

Farsz nakładaj na naleśniki i zwijaj je w ruloniki.

Gotowe ruloniki, ułóż w naczyniu żaroodpornym. Sok wymieszaj z ziołami włoskimi i polej nim naleśniki.

Posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok 20 minut.

SMACZNEGO!



źródło: przepis własny

22 komentarze:

  1. strasznie lubię połączenie fety i szpinaku. pyszne naleśniki ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze takich naleśników nie próbowałam, ale chyba dużo tracę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak i naleśniki, a Twoje wyglądają jak z dobrej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mi narobiłaś apetytu,uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio zrobiłam taką w formie lasagne ;) bardzo udane połączenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie smaków i pięknie się prezentują, ja jednak zamiast feta kupuję ser Bałkański w lidlu, jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam, jadłam! Przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne! w wersji dla mięsożerców można dodać kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię szpinaku, ale dzięki nim nie jest taki zły :D Serwowanemu bardzo smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem fanką Twojego bloga! super przepisy, które zawsze wychodzą:) a naleśniki już raz robiłam i wyszły pyszne:) dziś również zamierzam je zrobic:) Sylwia N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że blog przypadł Ci do gustu ;) Życzę smacznego ;))

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. swietne nalesniki. Czesto je robię a rodzinka sie zajada az sie uszy trzęsą ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  12. boskie są te nalesniki. Bardzo czesto u nas goszczą na stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak. Mój mąż też się często o nie upomina ;)

      Usuń
  13. Nalesniki wyszły przepyszne! Jednak trochę zmodyfikoeałam przepis i zamiast soku pomidorowego zrobilam sos z przecieru pomidorowego i ziół.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też można - ważne, żeby było smacznie ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Przepis wypróbowany, z pewnością godny polecenia :-) Sos do naleśników zrobiłam z pomidorów z puszki, a zamiast żółtego serka użyłam mozzarelli, wyszło wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy chodzi o taki sok pomidorowy w butelce? A naleśniki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ja używałam tego w małej butelce.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Ja dodaję do szpinaku oprócz fety ,śmietany i czosnku duuuużo majeranku:). Układam w naczyniu żaroodpornym i polewam śmietaną 30% z 2 żółtkami (zmiksowane) i posypuję startym żółtym serem. Wiem ,że to bomba kaloryczna ale .....pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  17. naprawde polecam, naleśniki palec lizać !

    OdpowiedzUsuń
  18. juz farsz stygnie:P zaraz naleśniki robim :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)