środa, 27 czerwca 2012

Lody Czekoladowo - Bananowe z Likierem Bailey's

Latem każdy marzy chyba o tej słodkiej ochłodzie, którą dają lody. Niestety lody w sklepie, mimo iż czasem nawet smaczne, to niekoniecznie z naturalnych składników. Jeśli chcemy być pewni, że lody nie zawierają chemii, to musimy je zrobić sami. Domowym lodom nie przyrównają nawet te z najwyższej półki w sklepie. Powstaje jednak problem, jeśli nie mamy maszynki do lodów... Nie jest ona jednak konieczna! Są lody, które wychodzą pyszne bez jej użycia, a nawet bez mieszania podczas mrożenia! Do takich lodów zaliczają się wszelkie lody alkoholowe. Jeden ze sprawdzonych przepisów przedstawiam Wam poniżej.
Oczywiście są to lody tylko dla dorosłych, co dla mnie jako chwilowo bezdzietnej, nie stanowi żadnego problemu ;)
Jako wielka maniaczka lodów (zapytajcie mojego Męża, to powie, że jestem lodowym potworkiem ;) uznaję te lody za bardzo dobre, chociaż alkoholu nie pijam, a likier kupiłam tylko z myślą o zrobieniu lodów, to w takiej postaci jest on dla mnie przyswajalny ;)

Lody Czekoladowo - Bananowe z Likierem Bailey's 
(bez konieczności użycia maszyny do lodów)

Składniki:
  • 170 g ciemnej czekolady; połamanej
  • 280 ml mleka
  • 280 ml likieru Bayley's (lub innego irish cream'u)
  • 3 bardzo dojrzałe banany; średniej wielkości (u mnie były dość spore)
  • 45 ml ciemnego rumu

W małym garnku umieść mleko i czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmij z palnika i odstaw.

Do wysokiego naczynia (mi idealnie posłużył pojemnik od blendera) włóż banany podzielone na mniejsze części, likier i rum. Zblenduj na gładkie puree.
Dodaj mieszankę czekoladową i wymieszaj jeszcze przy pomocy blendera. Przelej do plastikowego pojemnika i schłódź. Kiedy będą zimne włóż pojemnik do zamrażarki. Lody powinny spędzić tam minimum 8 godzin.

*oryginalny przepis mówi, że lodów wyjdzie ok 750 ml. Mi wyszło ok 1100 ml, ponieważ dałam duże banany*

SMACZNEGO!



8 komentarzy:

  1. Wyglądają tak elegancko i przepysznie... Bardzo smakowity przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądaja i pewnie smakują świetnie. Moim ostatnim lodom jakie wyrabiałam nie dane było się nawet dobrze zamrozić , zniknęły przedwcześnie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. co za cudowna rozpusta! Zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy to lody z przepisu Davida Lebovitza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponoć inspirowane jego przepisem, bo ja korzystałam z niezastąpionych "Moich Wypieków" ;)

      Usuń
    2. tak właśnie myślałam, bo przepis bardzo przypomina dawidowy przepis :-)

      Usuń
  5. wyglądają tak... nienaturalnie pięknie!
    obłędne lody, a ten Bailey's dopełnia je idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniałe, co za kolor:) wyglądają na mocno czekoladowe:D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)