Świeże są jeszcze drugiego, a nawet trzeciego dnia. Stały się jednymi z moich ulubionych.
Raz zrobiłam je z 3 bananów, też były wilgotne i smaczne, ale jakoś tak mniej, więc nie zmniejszajcie ilości bananów! ;)
Muffinki Bananowe
Składniki:
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 270 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru trzcinowego Muscovado
- łyżka miodu
- 110 ml oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 510 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj jajko, jogurt, cukier, miód, olej, ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy. Połącz wszystko przy pomocy miksera.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mieszankę bananową i wymieszaj łyżką.
Nakładaj do foremek (mi wyszło 24 muffinki) i piecz w temperaturze 200°C przez 20 - 25 minut lub do czasu aż babeczki będą złoto-brązowe. Studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: Muffiny bananowe
Wysmienite:)
OdpowiedzUsuńJa dodalam troche orzechow wloskich i odrobinke zurawiny suszonej. Niektore muffiny zamoczylam z wierzchu w nutelli. Polecam goraco ten przepis. Mniam:)
Już sobie wyobrażam jak muszą smakować z tymi dodatkami mniammm ;)
UsuńPozdrawiam!
Moje dzieciaki pokochały :)
OdpowiedzUsuń