środa, 17 października 2012

Muffinki Bananowe

Tak jak wszystkie bananowe wypieki, muffinki te są bardzo smaczne, mięciutkie i wilgotne.
Świeże są jeszcze drugiego, a nawet trzeciego dnia. Stały się jednymi z moich ulubionych.
Raz zrobiłam je z 3 bananów, też były wilgotne i smaczne, ale jakoś tak mniej, więc nie zmniejszajcie ilości bananów! ;)


Muffinki Bananowe

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru trzcinowego Muscovado
  • łyżka miodu
  • 110 ml oleju
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 510 g mąki pszennej
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

W misce rozgnieć widelcem banany, dodaj jajko, jogurt, cukier, miód, olej, ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy. Połącz wszystko przy pomocy miksera.


W drugiej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mieszankę bananową i wymieszaj łyżką.

Nakładaj do foremek (mi wyszło 24 muffinki) i piecz w temperaturze 200°C przez 20 - 25 minut lub do czasu aż babeczki będą złoto-brązowe. Studź na kratce.

SMACZNEGO!



źródło: Muffiny bananowe

3 komentarze:

  1. Wysmienite:)
    Ja dodalam troche orzechow wloskich i odrobinke zurawiny suszonej. Niektore muffiny zamoczylam z wierzchu w nutelli. Polecam goraco ten przepis. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sobie wyobrażam jak muszą smakować z tymi dodatkami mniammm ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Moje dzieciaki pokochały :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)