Pasztet z warzyw, głównie z cukinii. Warto spróbować chociaż raz pasztetu bezmięsnego.
Ja dałam tylko 2 bułeczki i pasztet nie był na tyle zwarty jak chciałam, piekłam go też dość długo, dlatego następnym razem dam 3 bułeczki i tak też zalecam w przepisie.
Pasztet z Cukinii
Składniki:
- 5 małych cukinii (545 g)
- 2 duże marchewki (240 g)
- 1 duża cebula (220 g )
- 2 ząbki czosnku
- 2 bułeczki (polecam dać 3)
- 3 jajka
- oliwa z oliwek
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka suszonej pietruszki
- sól
- pieprz
Bułeczki zmiksuj blenderem, tak żeby powstały okruchy.
Cukinię i marchewkę pokrój w grube plastry, a cebulę na ćwiartki. Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 20 - 25 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Ostudzone warzywa i czosnek zmiksuj w malakserze.
Do zmielonych warzyw dodaj zmieloną bułkę i roztrzepane jajka. Dopraw ziołami prowansalskimi, pietruszką, solą i pieprzem.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki. Piecz w 180°C przez około godzinę. Sprawdzaj patyczkiem i jeśli trzeba to piecz dłużej (ja piekłam 2 godziny)
SMACZNEGO!
źródło: Pasztet z cukinii i marchewki
Uwielbiam pasztet z cukinii :) Wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńprzymierzałam się właśnie ostatnio do zrobienia warzywnego pasztetu, ten przepis jest bardzo fajny :) zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
doskonały, taki wege
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda. Ciekawa jestem konsystencji i smaku.
OdpowiedzUsuń