piątek, 12 października 2012

Domowe Kiełbaski Drobiowe (z Indyka)

Jak wiadomo, domowe jest zawsze lepsze - jednak kiełbaski (które często podawane są dzieciom) przebijają się nie tylko tym, że są zdrowsze, ale przede wszystkim ZAWIERAJĄ MIĘSO, a nie odpadki, skóry i pazury, które po zmieleniu może i wyglądają pysznie, a nawet smakują, po dodaniu "ulepszaczy", ale zastanówmy się - Czy gdybyś zrobiła w domu paróweczki z takich właśnie składników, to podałabyś je rodzinie, a tym bardziej czy sama przełknęłabyś to świństwo?
Te kiełbaski, na które podaję przepis poniżej, smakują naprawdę dobrze - sama podeszłam do nich z lekkim dystansem, ale okazało się, że są zjadliwe, a co więcej - po zjedzeniu jednej mam ochotę zjeść następną. Mężowi też bardzo posmakowały - był zachwycony tym, że są z mięsa ;)
Jest to wersja podstawowa - można dodać inne przyprawy, aby uzyskać inny smak. Ja użyłam mięsa z indyka, ale może być też z kury.



Domowe Kiełbaski Drobiowe (z Indyka)

Składniki:

  • 500 g mięsa z indyka (u mnie piersi)
  • 180 g ugotowanego ryżu (waga po ugotowaniu!)
  • 5 g świeżej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól (dałam 1 łyżeczkę)
  • pieprz



Mięso pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowany ryż, porwaną pietruszkę, jajka i czosnek włóż do malaksera. Zmiksuj na gładką masę.

Dodaj płatki owsiane i dopraw słodką papryką, solą oraz pieprzem.

Na kawałku folii aluminiowej ułóż porcję masy mięsnej formując wałeczek. Zawiń dokładnie formując paróweczkę. Gotuj w wodzie przez 30 - 40 minut.

SMACZNEGO!









źródło: ze zmianami Kiełbaski drobiowe

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)