Te kiełbaski, na które podaję przepis poniżej, smakują naprawdę dobrze - sama podeszłam do nich z lekkim dystansem, ale okazało się, że są zjadliwe, a co więcej - po zjedzeniu jednej mam ochotę zjeść następną. Mężowi też bardzo posmakowały - był zachwycony tym, że są z mięsa ;)
Jest to wersja podstawowa - można dodać inne przyprawy, aby uzyskać inny smak. Ja użyłam mięsa z indyka, ale może być też z kury.
Domowe Kiełbaski Drobiowe (z Indyka)
Składniki:
- 500 g mięsa z indyka (u mnie piersi)
- 180 g ugotowanego ryżu (waga po ugotowaniu!)
- 5 g świeżej natki pietruszki
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 70 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól (dałam 1 łyżeczkę)
- pieprz
Mięso pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowany ryż, porwaną pietruszkę, jajka i czosnek włóż do malaksera. Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj płatki owsiane i dopraw słodką papryką, solą oraz pieprzem.
Na kawałku folii aluminiowej ułóż porcję masy mięsnej formując wałeczek. Zawiń dokładnie formując paróweczkę. Gotuj w wodzie przez 30 - 40 minut.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kiełbaski drobiowe
wyglądają smakowicie,fajny pomysl z ta folią aluminiowa
OdpowiedzUsuń