piątek, 22 listopada 2013

Pikantny Ryż z Kiełbaskami

Jednogarnkowe danie z warzyw, ryżu i mięsa. Mięso w tym wypadku to doprawione już kiełbaski, które nadają smaku całemu daniu. Właściwie ostateczny smak ryżu zależy od tego jakich kiełbasek użyjemy. Jeśli ktoś lubi ostre smaki, to nie zaszkodzi dodać jeszcze papryczkę chili.
Nie jestem pewna jak jest w Polsce z dostępnością tego typu kiełbasek. Jeśli jest problem, to można zastąpić je mięsem mielonym, które trzeba dobrze doprawić, nie zapominając o ostrej papryce.
Jeżeli jednak używamy kiełbasek, to przed ich zakupem należy sprawdzić skład, żeby nie kupić czegoś co "obok mięsa nie leżało".
Danie jest smaczne i warto je przygotować.


Pikantny Ryż z Kiełbaskami
(4 porcje)

Składniki:
  • oliwa z oliwek; do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pikantnych kiełbasek np. włoskich z chili (300-400 g) {chodzi o surowe kiełbaski} 
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
  • 200 g ryżu
  • 1/2 szklanki białego wina (125 ml)
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 4 szczypiorki (spring onions)
  • 1 pomidor
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól morska i świeżo mielony pieprz; do smaku

Cebulę pokrój w piórka. Do rozgrzanej patelni wlej trochę oliwy. Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut, powinna zmięknąć, ale nie złapać koloru. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki (bądź drobno posiekany). Smaż kolejne 2 minuty.

Z kiełbasek zdejmij osłonki, podziel na małe kawałki i dodaj na patelnię.

Smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut. Wsyp wędzoną paprykę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj ryż. Dokładnie wymieszaj aby pochłonął smaki. Podlej winem i zeskrob kawałki, które przywarły do patelni.

Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15-20 minut aż ryż zmięknie i wchłonie cały bulion. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pokrojonym w kostkę pomidorem, posiekanym szczypiorkiem i pietruszką.

SMACZNEGO!




źródło: "Spicy sausage rice" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course

9 komentarzy:

  1. Mam pytanie:) : "1 czubata łyżeczka wędzonej papryki" - jaka to ma być papryka, słodka czy ostra ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostra. Ja używałam węgierskiej.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiełbaski z papryką, tez się nadają ? :) Nie wiem czy znajdę kiełbaski z chili.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ważne żeby były surowe. Mięso z kiełbasek można jeszcze doprawić ostrą papryką.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Ja znowu osiolkowato : Nie wiem co to jest "wedzona papryka " ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wędzona papryka to przyprawa ;) Poszukaj w sklepie na półce z przyprawami - na pewno znajdziesz.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Wypróbowałam.
    Pyszne;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)