Ostatnio wspominałam o moim przekonaniu się do czerwonego mięsa za sprawą przepisu na Wrapy z Wołowiną. To następny przepis, który mnie przekonuje, że jednak nie tylko drób jest zjadliwy. Że dobry kotlet nie musi być z piersi indyka czy kurczaka. Że może być schabowy-chociaż w innej odsłonie niż nasza tradycyjna wersja (która prześladowała mnie w dzieciństwie, i której nigdy nie przyrządziłam w moim dorosłym życiu-po prostu nie lubię).
Całe danie jest bardzo smaczne. Słodko-kwaśna papryka smakiem przypomina trochę marynowaną ze słoiczków (więc jeśli komuś nagle się jej zachce, to polecam-będzie dużo szybciej niż robienie weków), jest miękka i smaczna. Ogólnie jest to bardzo fajny dodatek do obiadów. Bardzo dobrze komponuje się z mięskiem, które tutaj ma tymiankowy smak i chrupiący tłuszczyk na brzegu. Oczywiście trzeba uważać, żeby mięsa nie przesuszyć, bo nie będzie najsmaczniej, ale jeśli wszystko się uda, to będzie to dosyć szybki, nieskomplikowany i smaczny obiad.
Kotlety Wieprzowe ze Słodko-Kwaśną Papryką
Składniki:
(2 porcje)
- 2 kotlety schabowe z kością i tłuszczem (każdy ok 200 g) (pork chops)
- oliwa z oliwek; do smażenia
- 2 ząbki czosnku ze skórką; zgniecione
- mały pęczek tymianku
- masło
Słodko-kwaśna papryka:
- oliwa z oliwek; do smażenia
- czerwona cebula
- 2 czerwone papryki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka drobnego cukru
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- listki z małego pęczka bazylii; posiekane
Cebulę pokrój w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki. Rozgrzej trochę oliwy na patelni i dodaj warzywa. Dopraw solą, pieprzem wsyp cukier i smaż na dużym ogniu przez 4-5 minut aż zmiękną (upewnij się, że skwierczą, jeśli będzie inaczej, to zamiast się usmażyć, ugotują się).
Dodaj ocet i smaż chwilę do czasu aż odparuje i papryka będzie miękka. Zmniejsz ogień, wlej łyżkę oliwy i smaż jeszcze 2-3 minuty. Dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj i smaż ok 30 sekund. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Patelnię przetrzyj, usmażysz na niej mięso.
Przygotuj mięso. Ostrym nożem natnij tłuszcz (nie przecinając mięsa) na około 5 mm głębokości co 3-4 cm, dzięki temu kotlety nie będą się zawijać podczas smażenia. Natrzyj solą i pieprzem.
Patelnię ustaw na dużym ogniu i wlej trochę oliwy. Następnie włóż kotlety, czosnek i tymianek. Smaż przez 2-3 minuty aż mięso się zarumieni. Przewróć kotlety na drugą stronę, wpychając pod nie tymianek i smaż kolejne 2-3 minuty.
Wrzuć 3 kawałeczki masła, kiedy się rozpuści, polewaj nim mięso w trakcie smażenia. Dzięki temu szybciej się usmaży i będzie soczyste. Kotlety przełóż na talerz i daj im "odpocząć" przez 5-10 minut. Polej masłem.
Podawaj układając na talerzu porcję papryki, a na niej kotlet lekko polany masłem.
SMACZNEGO!
źródło: "Pork chops with peppers" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Bardzo apetyczna wieprzowinka! :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania ;)
UsuńPozdrawiam!
Nie ma to jak porządny kawałek mięsiwa :).
OdpowiedzUsuńWypróbowałam dzisiaj, Było pyszne!
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńPozdrawiam!