Spaghetti z Pomidorkami, Anchois i Chili
(4 porcje)
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- oliwa z oliwek; do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku; posiekane
- 1 suszona czerwona papryczka chili; pokruszona lub posiekana
- 50 g anchois w oleju z puszki; odsączone i drobno pokrojone
- 200 g czarnych oliwek; pokrojonych
- 3 łyżki kaparów; odsączone i opłukane wodą
- 250 g pomidorków cherry; pokrojone na połóki
- sól morska i świeżo mielony pieprz; do smaku
- listki bazylii; do podania
Ugotuj makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.
Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy. Podsmaż czosnek, chilli i anchois przez 1-2 minuty do czasu aż czosnek uwolni aromat a anchois rozpłynie się w oliwie.Dodaj oliwki, kapary, pomidorki i smaż mieszając przez 4-5 minut do czasu aż pomidorki zaczną się rozpadać i wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dodaj odcedzony makaron i dopraw do smaku (prawdopodobnie sól nie będzie potrzebna, bo oliwki, kapary i anchois są słone).
Danie podawaj skropione odrobiną oliwy i przybrane listkami bazylii.
SMACZNEGO!
źródło: "Pasta with tomatoes, anchovy and chillies" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Szybki i pyszny obiad,to coś dla mnie .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek :) Ale na oliwie nie warto smażyć - traci wszystkie swoje zdrowotne właściwości, bo jest nieodporna na wysokie temperatury. Lepiej do smażenia używać oleju rzepakowego, który nie tylko jest zdrowszy, ale też nie traci swoich właściwości tak szybko, a oliwy używać tylko dla smaku, na zimno.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. Tak, to prawda olej rzepakowy jest zdrowszy do smażenia, wiem o tym już od dawna i posiadam w swojej małej spiżarni olej rzepakowy. Używam go, jednak częściej sięgam po oliwę z oliwek. Możliwe, że trochę z przyzwyczajenia :) Kiedyś używałam go dość często, niestety ostatnio coraz mniej.
UsuńMyślę, że tłuszcz jaki podaję w przepisie jest tylko przykładowym i jeśli ktoś ma nawyk używania zdrowszego zamiennika, to i tak to zrobi.
Ja też muszę wyrobić sobie nawyk częstszego sięgania po olej rzepakowy ;)
Pozdrawiam serdecznie!